Странке

Додик: Хојт Ји у Београду тражио оно што Трамп није ни покушао да тражи Вучићу

ИЗ ИНТЕРВЈУА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ МОСКОВСКОМ ЛИСТУ „РУСКА ГАЗЕТА“
  • „Срби определили да не желе да се прикључе НАТО-у и да је тако одлучио народ који је НАТО бомбардовао, народ који је видео да тај војно-политички савез увек током конфликта заузимао страну њиховог противника. Нико не може очекивати да Срби то забораве и да се прикључе НАТО“
  • „Мислим да је Хојт Ји личност из прошлости. Неуобичајено је да било ко од америчких дипломата на тај начин саопштава своју позицију, али он је то урадио. У сваком случају, то говори о томе да он нема озбиљну подршку америчког руководства“
  • „Неопходно је заштитити православље и вредности које оно уједињује, додајући да ће увек подржати такву врсту активности. У овом тренутку постоји потреба за јачањем дијалога између лидера словенских земаља, који није усмерен против неке треће стране“

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик је истакао да је јасна позиција Републике Српске војна неутралност, што подразумева прекид активности свих представника Републике Српске на свим нивоима власти у БиХ везаних за интеграцију са НАТО-ом.

„Треба истаћи да то не подразумева прекид односа са НАТО-ом, на пример на нивоу програма војне сарадње `Партнерство за мир`, где учествује и Русија“, додао је Додик.

Председник Српске је поновио да су се Срби определили да не желе да се прикључе НАТО-у и да је тако одлучио народ који је НАТО бомбардовао, народ који је видео да тај војно-политички савез увек током конфликта заузимао страну њиховог противника.

„Нико не може очекивати да Срби то забораве и да се прикључе НАТО-у“, рекао је Додик и нагласио да Српска не жели да учествује у тим савезима у којима није и Србија, која се такође изјаснила за војну неутралност.

 

Претња тероризма је озбиљна опасност за регион

Додик је изјавио да на Балкану постоји знатан број следбеника „Исламске државе“ и да се Српска труди да се ефикасно супротстави опасности од тероризма.

Он је нагласио да тренутно полиција Српске утврђује идентитет лица која су била или учествују у ратним дејствима на страни Исламске државе.

„Бивши војници тренутно се враћају у БиХ и представљају озбиљну опасност. И не само они, него и њихови следбеници који су спремни да достижу политичке циљеве терористичким дејствима. Наравно, то је озбиљна опасност“, рекао је Додик за „Руску газету“.

Он је нагласио да се Српска труди максимално да се супротстави опасности од тероризма, наводећи да доноси мере с циљем јачања постојећих безбедносних структура, јача структуру Министарства унутрашњих послова Републике, које је одговорно за борбу против тероризма и радикализма.

Додик је оценио да у БиХ не постоји разумевање сва три народа о неопходности консолидоване борбе против тог зла, напомињући да постоје бошњачки политичари који су покровитељи тих процеса.

„Могли смо да видимо ситуацију када су муслимански политичари покушавали да оправдају ово или оно дејство терориста као појединачне криминалне случајеве. А потом је било доказано да је то био организовани терориристички акт. То говори о томе да ми на различите начине посматрамо на ситуацију која се дешава у земљи“, додао је Додик.

Хојт Ји донео много непријатности

Коментаришући изјаву званичника америчког Стејт департмента Хојта Јиа да Србија не може да „седи на две столице“ и балансирати између Русије и Запада, Додик је оценио да Ји представља бившу америчку администрацију која наставља борбу против политичке легитимности новоизабраног америчког председника.

„Мислим да је Хојт Ји личност из прошлости. Неуобичајено је да било ко од америчких дипломата на тај начин саопштава своју позицију, али он је то урадио. У сваком случају, то говори о томе да он нема озбиљну подршку америчког руководства“, додао је Додик.

Он је нагласио да је пажљиво слушао изјаве америчког председника Доналда Трампа у којима истиче, међу спољнополитичким приоритетима, немешање у унутрашње ствари суверених земаља.

„Хојт Ји нам је донео много непријатности. Србија је независна држава. Њен председник Александар Вучић састао се са Трампом који није од њега тражио ништа слично. И после свега, нађе се амерички службеник, као што је Ји, који сматра себе довољно ауторитетним да даје такве савете“, додао је Додик.

Према његовим речима, необичност такве ситуације потврђује и чињеница да је након тога амерички амбасадор у Београду Кајл Скат био принуђен да објашњава шта је уствари хтео да каже Хојт Ји, истичући при томе да је то Јиов лични став.

Додик је истакао да је неопходно заштитити православље и вредности које оно уједињује, додајући да ће увек подржати такву врсту активности.

„У овом тренутку постоји потреба за јачањем дијалога између лидера словенских земаља, који није усмерен против неке треће стране. То је, пре свега, повезано са тиме да се на глобалном нивоу, иако се ретко признаје, тензије повећавају, понекад ескалирају у крваве конфликте на линији ислам-хришћанство“, истакао је Додик.

Председник Републике Српске је рекао да је поносан на то што ће у Бањалуци бити изграђена руско-српска Црква у част царске породице Николаја Другог, чија би градња требало да почне у лето 2018. године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар