Странке

Додик: Србе нико не може натјерати да пристану на историју коју би да напишу преко Хашког трибунала

„У СРЕБРЕНИЦИ ЈЕСТЕ ПОЧИЊЕН ОЗБИЉАН ЗЛОЧИН, АЛИ НИЈЕ ОНО ШТО БОШЊАЦИ ПРИЧАЈУ“
  • Чуо сам у посљедње вријеме стални захтјев да се забрани нешто и да се негира. Не може се на томе градити истина. Је ли се нешто десило или није? Ако је нешто сумњиво, као што је та њихова прича, којом хоће да кажу да се десио геноцид, онда се то не може натјерати законом. То је само прича о новом вербалном деликту или нешто слично
  • Аустроугарска је у Добоју имала 1915. године концентрациони логор за Србе, а Аустријанац Инцко сада држи Србима предавање и моралишеБил Клинтон је јуче говорио о Сребреници, а познато је да је од муслиманског лидера Алије Изетбеговића тражио да се жртвује 5.000 Бошњака како би могао нешто да уради

МИЛОРАД Додик, предсједник СНСД, изјавио је да је Сребреница мјесто у коме се не може фаворизовати једна истина већ се она мора градити на чињеницама, а не на спекулацијама.

Говорећи о намјери да се наметне закон који би бранио негирање наводног геноцида у Сребреници, Додик је рекао да то показује да је у питању „сумњива истина“, а истина мора да буде егзактна и прихваћена од свих.

„Ми говоримо и јесте тачно да је у Сребреници почињен озбиљан злочин и да су озбиљно страдали Бошњаци, али није оно што они причају“, рекао је Додик новинарима у Теслићу и додао да су тамо страдали и Срби, али и припадници других народа.

Он је указао да поштује бол мајки Сребренице и у бијелим и у црним марамама, те да се о том мјесту морају „рећи неке ствари“, што може да учини само јака политичка партија каква је СНСД.

„Чуо сам у посљедње вријеме стални захтјев да се забрани нешто и да се негира. Не може се на томе градити истина. Је ли се нешто десило или није? Ако је нешто сумњиво, као што је та њихова прича, којом хоће да кажу да се десио геноцид, онда се то не може натјерати законом. То је само прича о новом вербалном деликту или нешто слично“, појаснио је Додик.

Он је истакао да су Срби народ који је преживио геноцид у два рата, а сада доживљава да потомак оних који су чинили злочине – Аустроугара, сада у лику високог представника Валентина Инцка, Србима држи предавање о томе.

Додик је подсјетио да је Аустроугарска у Добоју имала 1915. године концентрациони логор за Србе, а да Инцко сада држи Србима предавање и моралише о свему томе.

Он је подсјетио да је некадашњи предсједник САД Бил Клинтон јуче говорио о Сребреници, а познато је да је од муслиманског лидера Алије Изетбеговића тражио да се жртвује 5.000 Бошњака како би могао нешто да уради.

Клинтон се сада, додао је Додик, понаша славодобитно у свему томе, а Срби треба да трпе ту врсту неправде, на шта неће пристати и СНСД ће о томе јавно говорити.

Ако се можемо договорити да се истина гради на чињеницама, а не на спекулацијама и ако истина може да се утврди егзактно, а може, онда ми можемо да будемо дио читавог тог пројекта помирења у БиХ. Ако неко хоће да путем фаворизованих међународних институција, какав је био Хашки трибунал који је само судио Србима, напише историју, ми иза тога не стојимо. Не може нас нико на то натјерати“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар