Странке

Додик: Српска неће поштовати одлуке Уставног суда БиХ; Човић: Залажем се за избацивање страних судија

У КОЊИЦУ СЕ САСТАЛИ ЛИДЕРИ СТРАНАКА КОЈЕ ЧИНЕ ВЛАСТ НА НИВОУ БиХ
  • Милорад ДОДИК: Српска се не повлачи. Договорили смо се да се у наредних десетак дана направи сет рјешења везаних за европске интеграције које би требало прихватити као пакет. Веома је важно што се одржао овај састанак. Разумијем партнере, који приказују своје неслагање са тим, али ће се НС РС борити за примјену и реализацију нашег закона
  • Драган ЧОВИЋ: Остварено је оно због чега сам дошао. Без разговора нема рјешења, наше партнерство није још увијек довољно јако да може одговорити на све изазове

У КОЊИЦУ су се састали представници странака који чине власт на нивоу БиХ.

У делегацији СНСД су били предсједник странке Милорад Додик, потпредсједници Жељка Цвијановић и Радован Вишковић, као и Сања Вулић и Сташа Кошарац.

У делегацији ХДЗ-а БиХ на челу са Драганом Човићем – Борјана Кришто, Дарјана Филиповић и Лидија Брадара.

У име СДП-а састанку били су њенпредсједник Нермин Никшић и Зукан Хелез.

Дошао је и предсједник Народа и правде Елмедин Конаковић, као и Кемал Адемовић.

Делегацију Наше странке предводио је њен предсједник Един Форто, са бившим предсједником те странке и актуелним послаником у ПС БиХ Предраг Којовић.

Претходно је одржан неформални састанак Никшића, Форте и Конаковића, уочи састанка партнера у власти на нивоу БиХ.

На конференцији за новинаре, након странака, Додик је рекао да се Република Српска не повлачи и да неће поштовати одлуке Уставног суда БиХ.

Навео је да су партнери у власти на нивоу БиХ договорили да се у наредних десетак дана направи сет рјешења везаних за европске интеграције које би требало прихватити као пакет.

Истакао је да су разговарали о актуелним питањима, а једно од њих је и питање Уставног суда БиХ.

– Веома је важно што се одржао састанак на нивоу партнера у БиХ. Разумијем партнере, који приказују своје неслагање са тим. НС РС ће се борити за примјену и реализацију нашег закона – навео је Додик.

Истакао је да се питање страних судија у Уставном суду мора ријешити.

– Имамо различите погледе по питању БиХ, ми смо за то да се странци не мијешају – навео је Додик.

Навео је да БиХ није савршено друштво и додао:

– У 14 приоритета ЕУ је и тај да се ријеши питање страних судија и реформише Уставни суд БиХ.

Истакао је Српска неће дозволити да Суд и Тужилаштво БиХ дјелују селективно у Републици Српској.

Залажем се за избацивање страних судија из Уставног суда БиХ, рекао је Човић, након састанка странака који чине власт на нивоу БиХ у Коњицу.

– Морамо препознати све што нас данас оптерећује, састанак је био више него користан. Што се мене тиче, остварено је оно због чега сам дошао. Без разговора нема рјешења, наше партнерство није још увијек довољно јако да може одговорити на све изазове – навео је Човић.

Истакао је да свих четрнаест приоритета треба испунити.

– Теме се не смију избјегавати. Када је европска будућност у питању, морамо дати одговор на свих 14 питања. Ја нисам ту да нешто подржавам или не, ја сам ту да поштујем Устав, док не добијемо могућност да направимо другачије рјешење. Ми смо заједно свјесни свих разлика између нас, требамо урадити што прије оно што је најбоље за све – навео је Човић.

Предсједник РС је прије Коњица упозорио да се одлуке Уставног суда БиХ у Републици Српској неће примјењивати све док Парламентарна скупштина БиХ не донесе Закон о Уставном суду БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар