Странке

Додик: У оквиру правосуђа постоје злокобни отуђени центри моћи

БХРТ ТРЕБА УГАСИТИ – ТО ЈЕ НЕУСПЈЕШНО, ТО НАМА ОНИ СА ЗАПАДА НАМЕЋУ КАО НАШЕ
  • За мене је поражавајуће да тужилац у Приједору није нашао у аргументима, које су предочили полиција и специјално тужилаштво, довољно разлога за учешће у борби против таквих опасних типова који у овом случају убијају полицајце
  • „У правосуђу постоји једна хоботница која функционише између тих отуђених који никоме низашта не одговарају. Ово друштво ће морати да се брани од таквих. Овај народ нема намјеру да плаћа таква тужилаштва и судове
  • БиХ није угрожена ни од Русије ни од било кога другог и да нема никаквих назнака да би то могло да се деси. Представници ЕУФОР веома јасно рекли да у БиХ нема безбједносних изазова и да јој не пријети ескалација били каквог насиља. Чиста је политичка оцјена закључак са самита НАТО да је БиХ земља којој треба заштита од евентуалне агресије
  • Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио да нема сазнања о тврдњама црногорског портала ИН4С да НАТО спрема акцију да га противправно лиши слободе и додао да га на неки начин може забринути што из НАТО-а нема деманта такве информације

МИЛОРАД Додик, предсједник СНСД, рекао је да је разочаран информацијама о истрази убиства полицијског службеника у Приједору Раденка Башића, те најавио да ће тражити да се јасно утврди одговорност тужилаштва у Приједору и специјалног тужилаштва Републике Српске у вези са овим случајем.

Додик је истакао да је полиција учинила напоре да приведе осумњичене за које су презентовани докази тужилаштву у Приједору, које је пустило на слободу осумњичена лица.

Полиција, која је потпуно увјерена да је на правом трагу, та лица одмах је ухапсила и тражила од специјалног тужилаштва Републике Српске да спроведе додатну истрагу и одреди притвор“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према Додиковим ријечима, специјално тужилаштво није реаговало, а онда се затражила интервенција Тужилаштва БиХ и поступајући тужилац је одредио притвор за лица јер је сматрао да су довољни докази.

За мене је поражавајуће да тужилац у Приједору није нашао у аргументима, које су предочили полиција и специјално тужилаштво, довољно разлога за учешће у борби против таквих опасних типова који у овом случају убијају полицајце. Тиме су се солидарисали са злочинцима и онима који имају намјеру да тако нешто ураде. Рекли су им да имају њихову подршку и то је за мене поражавајуће“, рекао је Додик.

Он истиче да је неприхватљиво да у току истог дана тужилац у Приједору то одбије, Специјално тужилаштво одбије да по томе поступа и да тужилац из Тужилаштва БиХ прихвати аргументацију и тим лицима одреди притвор и отвори истрагу против њих.

„Цијело правосуђе је крахирало на том поступању тужиоца у Приједору за којег постоје различите информације у Приједору о блискости са различитим људима из тог града. Као човјек и предсједник сам потпуно разочаран чињеницом да постоје такви тужиоци који чак и у тренутку када организовани криминал односно људи из те сиве зоне убијају полицијског службеника, нису спремни да дијеле напоре да се дође до кривице“, рекао је Додик.

Раденко Башић

Он истиче да ће бити занимљиво уколико се докаже, а има увјеравања полицајаца да ће то и доказати, да су управо та лица умијешана у наручивање и извршење убиства полицијског службеника у Приједору.

Додик је навео да су злокобни отуђени центри моћи у оквиру правосуђа.

„То је једна хоботница која функционише између тих отуђених који никоме низашта не одговарају. Оног тренутка када се именују они су недоступни за било коју јавну одговорност у том погледу. Ово друштво ће морати да се брани од таквих, а ми ћемо наредне седмице анализирати и предузети одређене мјере из наше надлежности. Овај народ нема намјеру да плаћа таква тужилаштва и судове“, навео је Додик.

Он је рекао да тражи да се заштите јавни морал, јавне слободе, полицијски службеници, а то може само брзим и ефикасном радом и енергичним санкцијама које треба да се изрекну.

Ово што је урадио тужилац у Приједору, па чак да се покаже да поменута лица и нису одговорна за ово дјело, морао је да сарађује са полицијом и да није само његово увјерење да нешто треба или не треба да учини“, рекао је Додик.

Додао је да је Српска спремна да се упусти у борбу против таквих, поготово у јавним институцијама какве су тужилаштва и полиција.

Додик: БиХ није угрожена ни од кога, закључак НАТО политичка оцјена

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да БиХ није угрожена ни од Русије ни од било кога другог и да нема никаквих назнака да би то могло да се деси.

Додик је рекао да је чиста политичка оцјена закључак са самита НАТО-а да је „БиХ земља коју треба помоћи у погледу заштите од евентуалне агресије“.

Он је подсјетио да су представници ЕУФОР веома јасно рекли да у БиХ нема безбједносних изазова и да јој не пријети ескалација били каквог насиља.

Након тих изјава никада нису дали изјаве које би биле другачије, па се чудим одакле такав закључак НАТО ако то није само потреба да се овдје скреће пажња на ситуацију. Апсолутно није био потребан такав закључак НАТО-а“, рекао је Додике новинарима у Бањалуци.

Додик је нагласио да Република Српска неће подлећи притисцима да уведе санкције Москви и остаје неутрална када је ријеч о сукобу Украјине и Русије.

Ми то не можемо да учинимо јер Српска, а тиме и БиХ није донијела никакву одлуку у вези са Украјином. Оно што се чуло у јавности у вези је са неким ранијим одлукама из 2014. године које не одговарају актуелној ситуацији и не могу да буду валидне“, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ каже да су у посљедње вријеме значајно изражени захтјеви да се БиХ придружи већ неким раније уведеним санкцијама Русији.

Додик је рекао да Српска не може да да сагласност да се уводе санкције, нити да се прикључује било каквим санкцијама против било кога.

Сматрамо да овај рат треба окончати што је прије могуће, да сви који су на било којој страни починили било какав злочин буду приведени судовима и да одговарају“, рекао је Додик.

Он је истакао да Српска сматра да треба да се поштују међународно признате границе које Украјина има као чланица УН.

То је оно што смо раније саопштавали и при чему остајемо“, навео је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Додик је навео да је данашњи састанак владајуће коалиције у Републици Српској био оперативан и редован, те да је на њему анализирана економска ситуација и мјере које треба предузети.

Потенцијално забрињавајући изостанак деманта на информације о отмици

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да нема сазнања о тврдњама црногорског портала ИН4С према којима НАТО спрема акцију да га противправно лиши слободе и додао да га на неки начин може забринути што из НАТО-а нема деманта такве информације.

Додик сматра да НАТО није спао на такве поступке.

„Али, видјећемо, ништа није сигурно на овом свијету данас“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је истакао да је невјероватно да бившем команданту Жандармерије Србије генералу Братиславу Дикићу није дозвољен улазак у БиХ, додајући да ни Дикић ни професор Милош Ковић нису пријетња безбједности БиХ.

Братислав Дикић

„Нажалост то ради Служба за странце чији је директор Србин и који је у неким тјесним везама са Мирком Шаровићем, кумовским или неким другим, и он је тај који одлучује о томе“, рекао је Додик.

Он каже да као члан Предсједништва БиХ није упознат и да ни данас не зна како и зашто то раде, истичући да забрана уласка у БиХ никада не смије да буде само право једног појединца без обзира на формалну фунцију коју обавља.

Додик је додао да систем који, како каже, не постоји у БиХ дозвољава управо такав волунтеризам да се појединци могу на такав начин додворавати.

„То су прије свега били захтјеви муслимана у Сарајеву који то траже. Мислим да професор Ковић, а ни Дикић апсолутно нису пријетња безбједности у БиХ и да зато није било потребе да буду враћени са границе“, рекао је Додик.

Одговарајући на питање о тренутној ситуацији у БХРТнакон што је Пословодни одбор тог предузећа објавио да је програм тог телевизијског сервиса пред гашењемДодик је рекао да се „БХРТ на силу држи годинама“.

Што се мене тиче и треба га угасити, а вама новинарима из Републике Српске гарантујемо послове у нашим јавним сервисима. То је једна патња годинама која не може никако да буде ријешена. То је ничије осим ових са запада који желе да то наметну као наше, а ми то нећемо. Наравно, неће они дати да се то угаси али то говори о томе да апсолутно нешто што се на силу држи годинама не може дати никакав резултат“, истакао је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар