Странке

Додик: Ударе ли на имовину РС – Народна скупштина РС ће донијети одлуку о издвајању Српске из БиХ

УПОЗОРИО: КО ГОД ТО ПОКУША СА НИВОА БиХ – ДОНИО ЈЕ ОДЛУКУ О НЕЗАВИСНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
  • Навео да владајућа коалиција у остаје при нацрту измјена и допуна Кривичног закона, а да ће предложити и закон о непрофитним организацијама: „Нећемо бити ригорозни као Американци, нећемо увести законску казну. Вјерујемо да ће нацрт бити усвојен сљедеће седмице, а ми ћемо обезбиједити да највиши сарадници коалиције разговарају са свим представницима непрофитних организација. И о овом закону водиће се јавна расправа“
  • Нагласио да ће Српска дефинисати одговор на понашање САД које санкционишу људе из Републике Српске, што је недопустиво: „Српска је за Америку ловиште и биће дефинисан одговор на такво понашање. Владајућа коалиција ће преиспитати однос према САД које су безочна и безобразна земља. ОХР и САД нанијели су много штете Републици Српској“

ИМОВИНА Републике Српске припада Републици Српској и ко год покуша са нивоа БиХ да задире у то питање донио је одлуку о независности Републике Српске, рекао је предсједник Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик на конференцији за новинаре.

– Ако нешто покушају из Сарајева, одмах ћу сазвати сједницу Народне скупштине Српске – рекао је Додик.

Истакао је да је имовина рјешена Дејтонским мировним споразумом:

– Устав каже да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Нигдје се не слути да имовина припада БиХ. Не може Споразум о сукцесији рушити Устав. Споразум о сукцесији треба примјенити онако како Устав налаже, да се зна која имовина припада ФБиХ, а која Српској – навео је Додик.

Он је прецизирао ће у случају атака или задирања у питање имовине Републике парламент Српске на сједници донијети одлуку о издвајању Српске из БиХ, јер је имовина рјешена Дејтонским споразумом и Уставом БиХ.

Наступивши на истој конференцији за медије као лидер СНСД, рекао је да владајућа коалиција у остаје при Нацрту измјена и допуна Кривичног закона, а да ће предложити и закон о непрофитним организацијама:

– Нећемо бити ригорозни као Американци, нећемо увести законску казну. Вјерујемо да ће нацрт бити усвојен сљедеће седмице, а ми ћемо обезбиједити да највиши сарадници коалиције разговарају са свим представницима непрофитних организација. И о овом закону водиће се јавна расправа.

Додао је да се сваке седмице одржавају састанци владајуће коалиције.

– Разговарамо о важним питањима у Српској. Данас је то било о финансијском стању у Републици, које је добро. Подаци о извозу и увозу су добри. Просјечне плате ће бити повећане, ка томе тежимо. Пензије су повећане за 14 одсто, плате 5 одсто, то је нешто због чега смо задовољни – додао је Додик.

Додик каже да ће Српска дефинисати одговор на понашање САД које санкицонишу људе из Републике Српске, што је недопустиво.

Изјавио је да је Српска за Америку ловиште и да ће бити дефинисан одговор на такво понашање.

Додик је нагласио да ће владајућа коалиција преиспитати однос према САД за које је рекао да су безочна и безобразна земља, наводећи да су ОХР и САД нанијели много штете Републици Српској.

Додик је истакао да је неприхватљиво да се једна земља, колико год да је моћна, тако понаша према нашим људима, подсјетивши на уведене санцкије министру Алену Шеранићу, за кога је рекао да је привржен процедурама владавине права или директору РУГИП-а Драгану Станковићу.

Додик је прокоментарисао и питање Трговске горе.

Истакао је да ће питање одлагања нуклеарног отпада на Трговској гори бити проблематизовано путем међународних институција.

Напоменуо је да су органи БиХ, Републике Српске и општине Нови Град предузели све неопходне мјере, како би се то питање наметнуло да буде разматрано.

– Хрватска не уважава у цијелости примједбе које долазе из БиХ, али ћемо ми наставити, као што је одлучено на нивоу БиХ, консензусом свих, да се путем међународних институција то питање проблематизује – рекао је Додик.

Поручио је да Република Српска није за било какав конфликт нити оружје, али да њени политички представници нису ни глупи да не виде шта се дешава у БиХ.

Додик је истакао да лидер СДА Бакир Изетбеговић подржава изјаву поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића да се институције на нивоу БиХ, ако буде потребно, морају бранити оружјем, али да Република Српска неће „узети оружје“.

– Веома је моћно то што је Кавазовић рекао и то га извлачи из позиције вјерског вође у милитантну личност. Чим позива на оружје, он је милитантан, а знамо шта значи код муслимана милитантност. Спој ислама и оружја смо гледали у Сирији. Он то заступа, ја не – рекао је Додик.

Он је навео да је Дејтонским споразумом о војним питањима речено да је забрањен улазак оружаних формација једног ентитета у други ако нема дозволе ентитета у који се долази.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар