Странке

Клуб посланика СНСД затражио додатну заштиту док се не провјере Звиздићеве пријетње

КЛУБ ЗАТРАЖИО ДА НАСТАВАК СЈЕДНИЦЕ ПД ПС БиХ БУДЕ ГОСТИЈУ, ЧАК И САРАДНИКА МИНИСТАРА
  • У захтјеву Министарству безбједности у СМ БиХ Сања Вулић нагласила: Док не утврдите да су српски посланици сигурни, молим да нам обезбиједите посебно обезбјеђење током боравка у згради Парламентране скупштине. Заштита припадника безбједносних агенција неопходна нам је испред Клуба посланика СНСД, током сједница Представничког дома, те на мјестима гдје год је Денис Звиздић присутан заједно са Србима“
  • Вулићева подсјетила да је Звиздић на посљедој сједници више пута прекидао посланика СНСД-а Милорада Којића у току његовог излагања, док је неко од гостију у сали непримјерено добацио: „Ај, ба, доста вас је више…“

ШЕФ Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић упутила је иницијативу министру безбједности у Савјету министара Ненаду Нешићу у којој тражи спровођење истраге и утврђивање озбиљности пријетње коју је предсједавајући овог дома Денис Звиздић упутио српским посланицима.

Вулићева је нагласила да се посланици СНСД осјећају угрожено након Звиздићеве јавно изнесене пријетње на 6. сједници Представничком дома, одржаној 19. априла, и затражила да се провјери колико су изнесене пријетње биле озбиљне, те да ли његово „ово је задњи пут“ значи најаву ликвидације неког од српских посланика.

Вулићева је оцијенила да јавно пријетити посланицима може само неко ко већ има у плану нехуман и опак чин према Србима.

– Док не утврдите да су српски посланици сигурни, молим да нам обезбиједите посебно обезбјеђење током боравка у згради Парламентране скупштине. Заштита припадника безбједносних агенција неопходна нам је испред Клуба посланика СНСД, током сједница Представничког дома, те на мјестима гдје год је Звиздић присутан заједно са Србима – навела је Вулићева у иницијативи упућеној министру Нешићу.

Вулићева је подсјетила да је Звиздић на посљедој сједници више пута прекидао посланика СНСД-а Милорада Којића у току његовог излагања, док је неко од гостију у сали непримјерено добацио: „Ај, ба, доста вас је више…“, на шта Звиздић, ни након захтјева Клуба посланика СНСД, није реаговао већ је рекао: „Наставите“.

На указивање повреде пословника и то по основу три члана: 27, 77 и 79 и инсистирање предсједавајућег Клуба посланика СНСД-а да Звиздић почне да поштује посланике како је дефинисао Пословник, он је са омаловажавањем рекао: „Ух… Идемо даље“.

– Након паузе, која је услиједила на захтјев Клуба посланика СНСД, предсједавајући Звиздић, видно разочаран чињеницом да је сам крив за паузу, а по образложењу Клуба посланика да је услиједила искључиво и само због његовог непоштовања према Србима, са свог мјеста почео је да пријети, поновивши неколико пута: ‘Ово вам је задњи пут да мени импутирате такве ставове…’ – навела је Вулићева.

Сања Вулић

Поводом Звиздићевих пријетњи и непристојног понашања једног од гостију у сали, Вулићева је упутила пријаву Комисији за људска права за утврђивање стварног стања, те дефинисања мјера због кршења Кодекса понашања посланика и делегата у Парламентарној скупштини БиХ.

– Понижење, непоштовање, омаловажавање, вербално вријеђање и то од непознатих у сали, све су разлози ове пријаве. Доказ о свему, молимо да тражите од Сектор за информационе технологије, а уколико им је предсједавајући Звиздић наредио да се појави ‘грешка’ или случајно брисање снимка сједнице, Клуб посланика СНСД ће вам све документовати – истакла је Вулићева у пријави.

Она је затражила и од Колегијума секретара Парламентарне скупштине да у што краћем року утврде идентитет гостију, службеника, савјетника, техничке подршке и свих особа које су боравиле у сали Дома у вријеме трајања сједнице, истичући да је, без обзира на велики број особа, недопустиво да посланику добацује и други посланик, а камоли гост или запослено лице у Парламентарној скупштини.

Вулићева је затражила да се што прије утврди ко је и са којим правом посланику СНСД-а Милораду Којићу током дискусије добацивао ријечима: „Ај, ба, доста вас је више…“.

– Коме је доста српских посланика и са којим правом или по чијем налогу је тај неко добацивао? Свјесни да је у сали било много лица, очекујемо да Колегијум секретара прихвати иницијативу Клуба посланика СНСД-а, утврди чињенице о немилом догађају и у што краћем року Клуб посланика СНСД-а о свему извијести – навела је Вулићева.

Колегијум секретаријата доставио је списак гостију, али без прецизирања ко се понашао увредљиво, непристојно и бахато.

С обзиром на такав одговор, Клуб посланика СНСД захтијева од Колегијума Представничког дома да наставак 6. сједнице Представничког дома буде без присуства било каквих гостију, те да не присуствују ни сарадници из кабинета чланова Колегијума, нити министара.

– Инсистирамо, исључиво на присуству чланова Колегијума Представничког дома, посланика, министара или замјеника министара и одређеног броја запослених из информатичке службе – затражио је Клуб посланика СНСД-а.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар