Странке

Ковачевић: Сваки једнострани потез са МАП довешће до дестабилизације БиХ

„ДОДИК И СНСД НИКАДА НЕЋЕ ПРИСТАТИ НА МАП И УЛАЗАК БиХ У НАТО“
  • Портпарол СНСД Радован КОВАЧЕВИЋ: Бројни су притисци на Додика и представнике СНСД-а да промијене став, али да то неће доћи. Милорад Додик је то рекао и предсједнику Турске Реџепу Таипу Ердогану. Ако дође до било какве унилатералне акције о питању Националног годишњег плана и било чега што има везе са НАТО и са МАП-ом, ми у СНСД-у желимо свима јасно да дамо на знање да је то за нас апсолутно неприхватљиво и да ће то довести до дестабилизације БиХ“

МИЛОРАД Додик и СНСД нису и неће пристати на Акциони план за чланство у НАТО /МАП/, а било каква унилатерална акција у вези са Националним годишњим планом и било чим што има везе са НАТО савезом и са МАП-ом довешће до дестабилизације БиХ, упозорио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Поновио је да СНСД ту има изузетно јасну политику, а то је политика поштовања свих званичних докумената донесених у Народној скупштини Републике Српске, између осталог и Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске.

Ми се у складу са тим и понашамо и то је, вјерујем, јасно свима и у Републици Српској и у БиХ, па и самом НАТО савезу“, рекао је Ковачевић Срни.

Он је истакао да су бројни притисци на Додика и представнике СНСД-а да у том контексту промијене став, али да то не планирају да ураде, што је недавно предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао и предсједнику Турске Реџепу Таипу Ердогану.

Ковачевић је нагласио да се став СНСД-а ту не мијења, али да их не изненађује, уколико постоји некакав план за неку врсту преваре, да за то знају баш у ПДП-у.

Уколико дође до било какве унилатералне акције о питању Националног годишњег плана и било чега што има везе са НАТО и са МАП-ом, ми у СНСД-у желимо свима јасно да дамо на знање да је то за нас апсолутно неприхватљиво и да ће то довести до дестабилизације БиХ“, рекао је Ковачевић.

Он је указао да је Младен Иванић учествовао у усвајању Стратегије спољне политике у којој се јасно говори о МАП-у и да је на то подсјетио државни секретар САД Мајк Помпео који је рекао да се БиХ том Стратегијом обавезала да иде према МАП-у.

Ковачевић је напоменуо да је прије него што је Иванић донио такву одлуку у Народној скупштини Републике Српске усвојена Резолуција о војној неутралности.

Према његовим ријечима, Иванић је и приликом посјете генералног секретара НАТО-а БиХ у обраћању медијима, што је могуће провјерити на страници Предсједништва БиХ, недосмислено рекао да постоји апсолутни консензус о питању МАП-а у БиХ иако је прије тога у Народној скупштини усвојена Резолуција о војној неутралности и јасно речено да Српска не жели било какву врсту кретања према МАП-у.

Наше политике су ту јасне. Ми смо некада поштовали резолуције Народне скупштине које су биле другачије. Када је промијењен званичан став Републике Српске исказан кроз демократску вољу у Народној скупштини и наша политика се ту промијенила и наша политика је ту данас јасна – не у НАТО и не може МАП, за разлику од ПДП-а, који је увијек гласао за НАТО и МАП и који и данас свој став о том питању није промијенио“, закључио је Ковачевић.

Партија демократског прогреса /ПДП/ тврди да ће министар одбране у Савјету министара у техничком мандату Марина Пендеш предати Први годишњи национални програм за НАТО, чиме се креће у активирање Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/.

Портпарол ПДП-а Ања Петровић истиче да ће то бити учињено уз, како каже, пристанак и одобравање Милорада Додика, тврдећи да је у Анкари постигнут договор да БиХ активира МАП“.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар