Странке

Народна скупштина РС усвојиће извјештај Независне међународне комисије за Сребреницу

ДОГОВОР У БАЊАЛУЦИ ЛИДЕРА СТРАНАКА ВЛАДАЈУЋЕ КОАЛИЦИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ
  • Милорад ДОДИК: Комисија је утврдила да у Сребреници није било геноцида, да је тамо са становишта Бошњака у читавом периоду рата страдала 3.741 особа, а више од 2.500 Срба. Имајући у виду да за геноцид мора да постоји намјера једног народа да билошки и физички елиминише други народ, а то није доказано ни у једној пресуди и није могуће доказати суђењем појединцима, озбиљна је подвала када они говоре да имају пресуде за појединце које се претварају у општу кривицу за Србе
  • Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: Владајућа коалиција је спремна за функционисање са великим степеном јединства и сигурно ћемо изборе припремити на најбољи могући начин како бисмо показали и долазали колаиција има и перспективу и снагу
  • Ненад СТЕВАНДИЋ: Не постоји ниједна пукотина у односу коалиционих партнера у Српској. Имамо све више међународних контаката, отуда појачана нервоза и поукшај да нас престраше и онеспособе санкцијама, притисцима, пријетњама, судским процесима и свим што раде

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да ће Народна скупштина на наредној сједници усвојити извјештај истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995 године, коју је формирала Влада Српске.

Нагласио је да је то одговор на ујудурму и незаконито поступање у вези приједлога резолуције о Сребреници о којој би Генерална скупштина УН-а требало да расправља.

Истакао је да не постоји ниједaн разлог да ова резолуција буде усвојена у УН, јер је, како каже, ријеч о игри Британаца и Бошњака и покушају сатанизације Републике Српске и српског народа.

– У извјештају Комисије јасно стоји да није било геноцида у Сребреници и да је утврђено да је тамо са становишта Бошњака у читавом периоду рата страдала 3.741 особа, а више од 2.500 Срба. Имајући у виду да за геноцид мора да постоји намјера једног народа да билошки и физички елиминише други народ, а то није доказано ни у једној пресуди и није могуће доказати суђењем појединцима, озбиљна је подвала када они говоре да имају пресуде за појединце које се претварају у општу кривицу за Србе – навео је Додик на конференцији за новинаре након састанка странака владајуће коалиције на нивоу Републике Српске.

Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да је на састанку разговарано о важним питањима везаним за Републику Српску и коалиционе односе, најавивши да ће домаћин сљедећег састанка бити предсједник Демоса Недељко Чубриловић.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да не постоји ниједна пукотина у односу коалиционих партнера у Српској и да Република Српска биљежи све више међународних контаката, објашњавајући своју позицију.

– Тиме ми објашњавамо и појачану нервозу и поукшај да нас престраше и онеспособе санкцијама, притисцима, пријетњама, судским процесима и свим што раде – рекао је он.

Владајућа коалиција је спремна за функционисање са великим степеном јединства и сигурно је да ћемо изборе припремити на најбољи могући начин како бисмо показали и долазали, да ова колаиција има и перспективу и снагу, рекао је Недељко Чубриловић, предсједник Демоса.

– Право је вријеме да се разговара о свим проблемима и данас смо усагласили ред корака који ће се одвијати у наредним периодима – додао је он.

Чврсто стојимо у одбрани политике актуелне власти Републике Српске јер желимо да је заштитимо од сваког непринципијеног утицаја, посебно оног који долази од ОХР-а и Кристијана Шмита, као и дијела међународне заједнице која њега подржава, рекао је предсједник СП Петар Ђокић.

Шаљемо јасну поруку грађанима, а то је да желимо стабилност Републике Српске, нормалан и стабилан рад свих њених институција и посветићемо посебну пажњу рјешавању питања која постоје у раду коалиције – додао је он.

Република Српска ће у наредном периоду показати финансијску, политичку и функционалну стабилност, рекао је Дарко Бањац предсједник Народне партије Српске.

– Република Српска има право да спроводи локалне изборе, али да су још једном покушали дати шансу суманутим размишљањима да се крши Дејтонски споразум и да се под одређеним условима у Парламентарној скупштини субјекти договоре на нивоу државне заједнице – рекао је он.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар