Главно Странке

Новаковић Бурсаћ: ЦИК покушава да умањи шансе да СНСД добије четири делегата у Дому народа

ОПЕТ СЕ ПОТВРДИЛО ДА ИЗА КОМИСИЈЕ СТОЈЕ СДА, СДС, ПДП И ДФ
  • Сњежана НОВАКОВИЋ БУРСАЋ: За извјештај о резултатима гласања у Комисији за избор и именовања Народне скупштине гласали су и посланици СДС-а и Листе за народ и правду, док су посланици из ПДП-једини били против. ЦИК се одлуком да се фамозни гласачки листић прогласи важећим супротставио републичком парламенту, који је усвојио извјештај комисије за избор и именовање о избору делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине квалификованом већином

ОДЛУКА Централне изборне комисије БиХ о избору делегата у Дом народа парламента БиХ донесена је с циљем да се умање шансе да СНСД добије четири делегата у складу са вољом Народне скупштине, о чему је политичко Сарајево данима прије тога брујало,сматра члан Предсједништва СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ.

– Зашто им смета јака одбрана интереса Републике Српске, такође је више него јасно и више пута јавно изречено – рекла је Бурсаћева, за коју су, између осталих, посланици Народне скупштине Републике Српске одлучили да буде делегат у Дому народа.

Она сматра да се суштина проблема данашње одлуке ЦИК-а о избору делегата у Дом народа може дефинисати у три нивоа, међу којима је први правни – због кршења Изборног закона и Упутства о поступку спровођења посредних избора за органе власти у БиХ обухваћених Изборним законом БиХ.

Бурсаћева је навела да је други, политички ниво, односно да је ријеч о испуњавању политичких задатака и супротстављању вољи Народне скупштине, а трећи логички ниво – јер су очигледну намјеру да се нешто поништи прогласили супротном, односно вољом да се нешто подржи.

Бурсаћева сматра да се ЦИК одлуком да се фамозни гласачки листић прогласи важећим супротставио републичком парламенту, који је усвојио извјештај комисије за избор и именовање о избору делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине квалификованом већином.

– За извјештај о резултатима гласања у Комисији за избор и именовања Народне скупштине гласали и посланици СДС-а и Листе за народ и правду, док су посланици из ПДП-једини били против – рекла је Бурсаћева.

Она је напоменула да се делегати у Дом Народа бирају посредно у Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини ФБиХ, а да је ЦИК у претходном мјесецу донио упутство којим је ближе описан поступак спровођења посредних избора.

Бурсаћева је на Фејсбуку написала да је ЦИК стриктним упутством о начину гласања очито имао намјеру да предуприједи могућност означавања листића различитим начинима гласања на више мјеста, јер би се, да је остављено на вољу народним посланицима, отворило широко поље директне контроле начина гласања.

– Упутством је прописано да ће, у случају повреде поступка посредног избора у Народној скупштини, ЦИК поништити изборе и наредити понављање процедуре избора делегата у оном дијелу поступка избора гдје су повреде учињене, што значи да, уколико и сматрају да је нешто погрешно утврђено, као мјеру на располагању имају само понављање процедуре – навела је Бурсаћева.

Бурсаћева је указала да, чак и уколико су сматрали да је на гласачком листићу неправилно утврђена /не/исправност, дужни су били да наложе Народној скупштини Републике Српске понављање процедуре уз предузимање одговарајућих мјера, а не да се својевољно и погрешно упуштају у утврђивање /не/исправности листића.

Она је напоменула да су цјелокупна генеза и рад актуелног сазива ЦИК-а показали њихову потпуно јасну политички позадину коју чине странке СДА, СДС, ПДП и ДФ.

Према њеним ријечима, то је видљиво из кршења процедура приликом избора, јасне и доказиве политичке позадине чланова изабраних током 2020. године, доношења неправних одлука о дјелимичном поништењу избора у Добоју и Сребеници, као и доношења неправне одлуке о фамозном контролном бројању гласова за предсједника Републике Српске.

– Циљ оваквог дјеловања је покушај моделирања политичког миљеа према њиховим политичким циљевима, односно циљевима заједничких им ментора, на чије жеље и захтјеве беспоговорно пристају не обазирући се на самопонижења, правну девастацију и посљедице – сматра Бурсаћева.

ЦИК је данас признао спорни листић са посредних избора у Народној скупштини Републике Српске за пет делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. То значи да ће о петом делегату из Српске одлучити жријеб, односно да ли ће СНСД добити четвртог делегата или опозиција другог.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар