Главно Странке

Шпирић: Босић покушава подвалу са питањем конститутивности Срба у кантонима ФБиХ

ПОДСЈЕТИО ДА ЈЕ УСТАВНИ СУД БиХ ТО РИЈЕШИО ПОЗИВАЈУЋИ СЕ НА СВОЈЕ ОДЛУКЕ ИЗ 2000.
  • „И док они (СДС и Савез за пројмене) појачавају пробосанску политику у Сарајеву, у Републици Српској се формира патриотски блок као одговор на њихову издају“

НИКОЛА Шпирић, потпредсједник СНСД, сматра да захтјев Уставном суду БиХ за оцјену уставности устава кантона у Федерацији БиХ који не признају конститутивност Срба, као ни српски језик и ћирилично писмо, које је најавио замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Младен Босић представља његову подвалу и предизборно поигравање са изузетно важним питањем.

„Прије бих рекао да је посриједи подвала СДС пред надолазеће изборе, а не необавијештеност члана Колегијума Представничког дома“, рекао је Шпирић Срни, те додао да је невјероватно да Босић никада није чуо да је Уставни суд БиХ донио одлуку о конститутивности народа још 2000. године.

Шпирић, који је и посланик у Представничком дому парламента БиХ, истакао је да за одлуку о конститутивности знају и они који повремено читају дневну штампу, а да не знају чланови парламента.

„За добро обавијештеног Босића и оне неупућене, треба поновити да је Уставни суд БиХ, позивајући се на своје одлуке из 2000. године, прихватио апелацију Боже Љубића, јер се добрим дијелом налаже рјешавање питања о којима Босић говори“, рекао је Шпирић.

Није могуће, каже Шпирић, да је Босић необавијештен и да се сасвим случајно ових дана поиграва питањем конститутивности и језицима три народа у БиХ, њиховим називима и односима надлежних институција према томе.

Он је нагласио да је суштина да се одлука о конститутивности испоштује у свим кантонима, за шта Уставни суд има механизме, те додао да „Босић још није успио ни пребројати у колико кантона се то није десило, јер је његов приступ политикантски, а не суштински“.

„Због тога улогу СДС-а у власти на нивоу БиХ најбоље осликава Реуф Бајровић када каже да је СДС најприхватљивија странка за БиХ. СДС је, да би обезбиједио улогу пожељне политичке партије за Бошњаке, три и по године у власти у Сарајеву јуришао на институције Републике Српске“, истакао је Шпирић.

Он је оцијенио да „СДС-у више не вјерују ни Срби који живе у Републици Српској, а камоли Срби који су остали да живе у ФБиХ.

„И док они појачавају пробосанску политику у Сарајеву, у Републици Српској се формира патриотски блок као одговор на њихову издају“, нагласио је Шпирић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар