Свијет

Абазовић: Разилазимо се ако неко у влади није за Темељни уговор са СПЦ

ПОДЈЕЛЕ У ВЛАДИ ЦРНЕ ГОРЕ У РЕЖИЈИ ЂУКАНОВИЋЕВИХ ПАРТНЕРА
  • Потпредсједник владе Рашко КОЊЕВИЋ: Питање уговора са СПЦ: Ово питање није требало ни да се нађе на дневном реду, поготово не по хитном поступку
  • Министар спољних послова Ранко КРИВОКАПИЋ: То је Црква Србије која је у Црној Гори нелегално и зато не може ни да постоји Темељни уговор
  • Потпредсједник владе и министар Владимир ЈОКОВИЋ: Као Србин, не дозвољавам да ико говори „Црква Србије“. Говорити “Црква Србије“ је играње са црквом
  • Премијер Дритан АБАЗОВИЋ: Темељни уговор са СПЦ за мене није проблематично питање. Ако због тога треба да се раздвојимо, ја сам ту, и то треба да учинимо јавним и гласним. Неки чланови владе само покушавају клизећим стартовима да тако нешто успоре. Желим да допринесем помирењу, а онај ко то не жели треба да буде макар неутралан. Ко жели да доприноси додатним свађама, мислим да му није мјесто у овом тиму

ТЕМЕЉНИ уговор између државе Црне Горе и Српске православне цркве дефинитивно је камен спотицања и нове мањинске владе, што је на њеној посљедњој сједици показала полемика између премијера Дритана Абазовића и представника СДП-а, странке која је била коалициони партнери ДПС-а Мила Ђукановића током његове тродеценијске власти.

Расправу је изазвала Информација о односу државе и вјерских заједница, односно о Темељном уговору са СПЦ, а најгласнији противници су били шеф дипломатије Ранко Кривокапић и министар одбране и потпредсједник владе Рашко Коњевић.

И док Коњевић сматра да ово питање није требало да се нађе на дневном реду, поготово не по хитном поступку, Кривокапић је уобичајено о Српској православној цркви говорио као „Цркви Србије“ која је у Црној Гори нелегално и да зато не може ни да постоји Темељни уговор.

Кривокапић је оцијенио да Информација о Темељном уговору ни методолошки није информација и додао да не постоји узајамно признање између државе и цркве.

Он је казао да назив Темељни уговор постоји само за државне субјекте, а „Црква Србије“, како тврди, јесте државни субјект и то нелегални у том смислу, државном смислу и не може имати Темељни уговор“.

– Држава је међународни субјект и она региструје цркву и признаје цркву – навео је Кривокапић.

На то је реаговао потпредсједник владе и министар Владимир Јоковић, рекавши да он као Србин не дозвољава да ико говори „Црква Србије“.

Рекао је и да ће СНП истрајати на теми Темељног уговора са СПЦ.

– Говорити “Црква Србије“ је играње са црквом. Ја као Србин не дозвољавам да ико говори `Црква Србије` – казао је Јоковић, одговорајући Кривокапићу.

Владимир Јоковић

Абазовић, који је до сада више пута изјављивао да је питање Темељног уговора за њега готова ствар, али да се то питање превише политизује, поновио је и да је овај документ идентичан са уговорима које Црна Гора има са другим вјерским заједницама и да не може да буде изнад Устава и закона.

– Проблем не постоји, ни у једном сегменту. Уговор који треба да се потпише идентичан је уговорима са другим вјерским заједницама и не може да буде изнад Устава и закона – казао је Абазовић.

Истакако је да је тај уговор легитимисање међусобних обавеза и права.

– Овдје нема никаквих обећања, ја се бојим да обећања постоје са других страна да се то никада неће завршити. Хоћу једну ствар да вам кажем, оно што овај човјек каже или потпише, он ће уложити и задњи атом да се то и спроведе у дјело, ако то подразумијева да немамо више сарадњу, вријеме је да се поздрављамо – поручио је Абазовић.

Рекао је и да Темељни уговор са СПЦ за њега није проблематично питање.

– Ако због тога треба да се раздвојимо, ја сам ту, и то треба да учинимо јавним и гласним – навео је Абазовић и додао да жели да се одлуке доносе и рјешавају отворена питања.

– Неки чланови владе само покушавају клизећим стартовима да тако нешто успоре – навео је Абазовић.

Рекао је да он жели да допринесе помирењу, те истакао да онај ко то не жели, како је рекао, треба да буде макар неутралан.

– Ко жели да доприноси додатним свађама, мислим да му није мјесто у овом тиму – поручио је Абазовић.

Коњевић је казао да је о овом питању постојао договор и да га је он испоштовао.

Сматра да Информација о Темељном уговору није смјела да се нађе на влади по хитном поступку.

– Ово није ваш материјал, требало је да се обави бар елементарна консултација и никаква велика прича – навео је Коњевић и додао да влада не може да се опструише.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар