Одабрано Свијет

Амбасада Русије у Београду: Америка жели да Београд претвори у алат својих интереса

ПРОКОМЕНТАРИСАЛА НАЈНОВИЈЕ ИЗЈАВЕ АМЕРИЧКОГ АМБАСАДОРА КРИСТОФЕРА ХИЛА
  • Америци Србија не треба ни као вазал, жели да Срби не буду Срби… Нека амерички амбасадор објасни: којим земљама је Вашингтон донео просперитет након завршетка хладног рата 1991. године. Можда је то Авганистан? Ирак? Либија? Сирија? Украјина? Или – ако узмемо Балкан – Србија?
  • Прекоокеански политички технолози желе да Београд претворе у алат за промовисање својих интереса. Зато упорно препоручују Србима да „забораве прошлост“, прекину везе са Русијом, Кином и другим незападним земљама и одрекну се колевке српске нације и државности – покрајине Косово и Метохија. Другим речима, да престану бити Срби

ОБРАТИЛИ смо пажњу на емотивне оцене које је амбасадор САД у Београду дао постизборним дешавањима у Србији. Нервоза је, у принципу, објашњива: прозападна опозиција, на коју се у Вашингтону рачунало да ће победити, не само није добила предност, већ се и озбиљно дискредитује покушајима да дестабилизује ситуацију у престоници.

Зато мора да се лицемерно одриче незаконитих активности коалиције под окриљем Американаца и ЕУ, а које су директно у супротности са њеним називом „Србија против насиља“, и да апсолутно недоказано оптужује Русију, која наводно једина стоји на путу напретка Србије и покушава да посвађа Београд са његовим „евроатлантским партнерима“.

Оставимо неприкладне формулације господина Хила на његовој савести. Што се тиче садржаја, нека амерички амбасадор разјасни: којим земљама је Вашингтон донео просперитет након завршетка хладног рата 1991. године. Можда је то Авганистан? Ирак? Либија? Сирија? Украјина? Или – ако узмемо Балкан – Србија?

Буквално стотинак метара од шатора које су демонстранти подигли у центру Београда, као подсетник за САД стоје зграде које су амерички пројектили уништили током варварског бомбардовања 1999. године. Наравно, америчком дипломати је незгодно да се сети тога – па се не сећа. Какве ли селективности!

У Украјини су, иначе, Американци такође на почетку клетвено уверавали да само морално подржавају „демократски процес“. Касније су, међутим, јавно признали да је у те сврхе – у ствари за субверзивне антивладине активности – потрошено 5 милијарди америчких долара.

Не за изградњу школа, путева и болница, већ за обуку снага које су 2014. године рукама неонациста извршиле државни удар у Кијеву, а којима Бајденова администрација и њени европски вазали сада упумпавају десетине милијарди долара и евра, као и више оружја и муниције, у узалудној нади да ће „нанети стратешки пораз Русији“.

Неће успети!

Уверени смо да такав непријатељски, антинародни сценарио неће бити могуће спровести ни са нама пријатељском Србијом.

Амерички амбасадор узалуд покушава да оцрни Русију. Срби све одлично разумеју и виде практичне резултате наше обострано корисне сарадње. Један од недавних примера је модернизација највеће српске хидроелектране „Ђердап 1“ коју су спровели руски стручњаци, захваљујући чему је њен укупан капацитет повећан за импресивних 120 МВ.

Сигурни смо да наше стратешко партнерство има веома добре перспективе у свим областима.

И за крај. Амбасадор Хил намерно доводи српску јавност у заблуду када говори о „партнерству САД-Србија“.

Вашингтону – барем под садашњом администрацијом – нису потребни партнери. Не требају јој чак ни нови вазали (оних који већ постоје унутар „колективног Запада“ више је него довољно).

Прекоокеански политички технолози желе да Београд претворе у алат за промовисање својих интереса. Зато упорно препоручују Србима да „забораве прошлост“, прекину везе са Русијом, Кином и другим незападним земљама и одрекну се колевке српске нације и државности – покрајине Косово и Метохија. Другим речима, да престану бити Срби.

О томе се сада ради.

Верујемо да ће Србија, њено руководство и народ достојанствено проћи тренутни период турбуленције у Европи.

У томе неће бити сами – Београд и Срби имају много правих пријатеља у свету.

Поносни смо што смо један од њих.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар