Свијет

Амбасада Русије у БиХ: Гутереш потврдио да Шмит није високи представника – БиХ нема в.п.

„ЗАПАДЊАЦИ СУ ИЗДАЈНИЧКИ ПРЕКРШИЛИ И ПРИНЦИП КОНСЕНЗУСА У САВЈЕТУ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ МИРОВНОГ СПОРАЗУМА“
  • Амбасада РФ подсјетила да су сви бивши високи представници, осим Кристијана Шварц-Шилинга, у Савјету безбједности УН били потврђени „релевантном резолуцијом“. У случају Шварц-Шилинга то је било обезбијеђено размјеном писама између предсједавајућег Савјета безбједности и генералног секретара УН. И нагласила: Управо су „западњаци“ увијек инсистирали на усвајању резолуције Савјета безбједности УН како би сваки високи представник имао основа за коришћење „бонских овлашћења“
  • Одлука „западњака“ да приликом одобравања Шмита игноришу Савјет безбједности УН само потврђује да Запад досљедно уништава систем међународног права. БиХ је и у овом случају западна лабораторија за деструкцију међународног права


ОДГОВОР генералног секретара УН Антонија Гутереша на апелацију члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Жељке Цвијановић јасно и недвосмислено потврђује да резолуција Савјета безбједности УН о одобравању кандидатуре Кристијана Шмита за функцију високог представника није постојала јер да јесте – генерални секретар УН би прецизно навео њен број и датум, речено је у Амбасади Руске Федерације у БиХ.

– Одлука „западњака“ да приликом одобравања Шмита игноришу Савјет безбједности УН само потврђује да Запад досљедно уништава систем међународног права. БиХ је и у овом случају западна лабораторија за деструкцију међународног права – оцјена је руске Амбасаде.

Из овог дипломатског представништва подсјетили су да се њемачки држављанин Шмит нелегално налази на функцији високог представника у БиХ, јер га двије сталне чланице Савјета безбједности УН не признају у том својству, тако да мјесто високог представника остаје непопуњено.

Из руске Амбасаде су навели аргуменате за „правнике“: Управни одбор Савјета за имплементацију Мировног споразума /ПИК/ именује /designates/ високог представника, Савјет безбједности УН одобрава ову кандидатуру /agrees/, и та процедура се примјењује за сваког високог представника.

– Што се тиче свих бивших високих представника, осим Кристијана Шварц-Шилинга, Савјет безбједности УН је усаглашавао именовање релевантном резолуцијом. Усаглашавање Шварц-Шилинга је било обезбијеђено посредством размјене писама између предсједавајућег Савјета безбједности и генералног секретара УН. Другим ријечима, било је одобрење Савјета безбједности УН – навели су из руске Амбасаде за Срну.

Из Амбасаде Русије су истакли да су управо „западњаци“ увијек инсистирали на усвајању резолуције Савјета безбједности УН како би сваки високи представник, према њиховом мишљењу, имао основа за коришћење „бонских овлашћења“.

Што се тиче Шмита, додали су, кршење процедура у току његовог именовања је почело већ у оквиру Управног одбора Савјета за спровођење мировног споразума.

– Западњаци су издајнички – супротно јасном и принципијелном ставу Русије – прекршили принцип консензуса у процесу избора кандидата и своју одлуку наметнули „аритметичком већином“, под параваном „апстрактног тумачења“ Дејтона, дакле посредством методе која се безочно користи у свим случајевима када је „западњацима“ потребно да пронађу правни оквир за свој став – кажу у руској Амбасади.

Запад, указали су, дјелује према својим омиљеним „правилима на којима свијет почива“.

– Русија је понудила опције за излаз из настале ситуације, укључујући за самог Шмита. Конкретно, посредством усвајања нацрта резолуције Савјета безбједности УН, који су предложили Москва и Пекинг. Међутим, „западњаци“ су то одбили, намјерно претварајући ситуацију у правно безакоње – подсјећају у овој амбасади.

Стога је Шмит, поновили су, нелегитимни високи представник – мјесто високог представника у БиХ је непопуњено.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић раније је тражила да се институцијама БиХ и њој достави одлука о именовању Шмита за високог представника у БиХ и тако разријеши дилема у погледу његове функције и улоге у БиХ, на шта је Гутереш, како су објавили федерални медији, одговорио да „УН нису потписник Дејтонског споразума нити су УН члан ПИК-а, који је релевантан за именовање високог међународног представника у БиХ“.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар