Одабрано Свијет

Амерички физичар и футуролог Мичио Каку: Људи ће постати чаробњаци

„ПОСТАЋЕМО ТЕЛЕПАТЕ – НАУЧИЋЕМО ДА КОМУНИЦИРАМО СНАГОМ МИСЛИ“

Мичио Каку

  • „Паметни телефони ће омогућавати приступ буквално свему. На пример, ако вам буде потребна медицинска помоћ – моћи ћете да се обратите посебном програму инсталираном у вашем телефону. Разговараћете са ботом који има приступ медицинским базама података и који ће моћи да дијагностикује ваш проблем“
  • Данас можемо бележити импулсе неурона који одговарају једноставним сећањима мишева, а ускоро ћемо научити да „фотографишемо“ и бележимо сећања мајмуна и људи. Ово ће помоћи, на пример, пацијентима са Алцхајмеровом болешћу који забораве ко су
  • Током протеклих деценија смо схватили да до старења доводе грешке које се акумулирају у ћелијама. Када се ДНК дигитализује, вештачка интелигенција ће означити где су грешке и вероватно бити у стању да их исправи
  • Врхунац технолошког развоја човечанства на Земљи требало би да буде формирање јединствене планетарне цивилизације. Прелазак на њу биће вероватно највећа прекретница у историји и значиће нагло удаљавање од свих цивилизација из прошлости. Сада практично сви најзначајнији догађаји, сви наслови вести на овај или онај начин одражавају „болове рађања“ планетарне цивилизације

АМЕРИЧКИ теоријски физичар, популаризатор науке и футуриста, Мичио Каку уверен је да ће вештачка интелигенција људе претворити у чаробњаке.

Он је уверен да ће наредних 10 година бити – деценија вештачке интелигенције. И наводи:

„Неће само паметни телефони постајати све паметнији – чак ће се и каучи претворити у паметне кауче. А паметни телефони ће омогућавати приступ буквално свему. На пример, ако вам буде потребна медицинска помоћ – моћи ћете да се обратите посебном програму инсталираном у вашем телефону. Разговараћете са ботом који има приступ медицинским базама података и који ће моћи да дијагностикује ваш проблем. Моћи ћете и да узмете  узорак крви у виртуелној клиници унутар свог паметног телефона. Наравно, ово се не односи само на медицину, већ на све сфере живота.

– Адвокати ће такође постати ботови. Не дај Боже, доживели сте саобраћајну несрећу у страној земљи – не говорите локални језик, не знате шта да радите. Адвокат бот који говори било који језик на свету и разуме законе сваке државе – прискочиће у помоћ. Посаветоваће вас, повезати се са полицијом, преузети преговоре са ботовима-адвокатима других учесника у тој несрећи. И тако у свему: ако вам затреба бот-инжењер или бот-учитељ – и они ће вас увек чекати у вашем телефону.

На питање – да ли ће вештачка интелигенција и размишљати уместо нас – одговорио је:

– Вештачка интелигенција ће проширити наше способности, омогућити нам да постанемо стручњаци за све на свету, дати нам способност да контролишемо своје тело и природу, претворити нас у чаробњаке. Постаћемо телепате – научићемо да комуницирамо снагом мисли. Овладаћемо телекинезом.

У наставку је додатно разјаснио своје виђење  блиске и даље будућности:

– Људи ће путем имплантата моћи ментално – без речи – да разговарају једни с другима и са рачунарима. То се неће догодити сутра, али се темељи такве мреже – Brainnnet – постављају се сада. У тај нови простор ћемо пренети и свој сећања, осећања и мисли. И уметност ће  постати потпуно другачија од данашње. Све што будете у стању да ментално визуализујете, моћи ће да се одмах одштампа на 3Д штампачу. Дакле: у мислима ћемо стварати уметничка дела. Уметницима ће се свидети сигурно!

Каку је футуролог-оптимиста:

„У блиској будућности људи ће почети да `штампају` своју одећу и обућу. Биће довољно да само скенирају властита стопала и штампач ће направити ципеле које им савршено одговарају.

Посебно наглашава: „Имплантати ће нам знатно олакшати живот: ментално ћемо се повезати са мрежом, а преносни рачунари ће постати ствар прошлости. Главне компоненте ове технологије су већ развијене. Данас можемо бележити импулсе неурона који одговарају једноставним сећањима мишева, а ускоро ћемо научити да „фотографишемо“ и бележимо сећања мајмуна и људи. Ово ће помоћи, на пример, пацијентима са Алцхајмеровом болешћу који забораве ко су. Технологија ће забележити успомене и уметнути их у хипоталамус пацијената како би се могли сетити своје прошлости.

Упитан „имате ли модел идеалне будућности за наш свет?“, каку је одговорио:

– Да. Тренутно је у току транзиција од робног капитала у интелектуални капитал. Тони Блер је у своје време рекао да Енглеска више зарађује од рокенрола него од индустрије угља. Интелектуални капитал, попут рокенрола, захтева креативност, машту и разумевање укуса људи. А роботи о томе не знају ништа. Због тога је рокенрол огроман приход, док је вађење угља технологија прошлости. Капитализам је несавршен: не знате ко вас вара, не знате колико заправо кошта ова или она ствар. Али, ми идемо ка „идеалном капитализму“. Имаћемо „контактна сочива“ повезана са Интернетом које ће кад уђете у супермаркет скенирати сву робу и рећи вам шта вреди купити и где је шта прецењено.

Каку поводом раширеног страховања да ће роботи постати паметнији од људи каже:

„То је засновано на Муровом закону који каже да се снага рачунара удвостручује сваких 18 месеци. Али, то не може трајати вечно. На крају, Муров закон ће престати да делује и Силицијумска долина ће пропадати. Савремени процесори имају транзисторе величине од 20 до 50 атома, што је најнапреднија технологија данас. У будућности ће постојати пет-атомски транзистор, али даље нема куда. Када се смањи величина транзистора, неизбежно долази до прегревања и цурења електрона: топлота се ослобађа у таквим количинама да чип постепено почиње да се топи. Тако ће савремени рачунар ускоро застарети.

Његова прогноза је: „Први квантни рачунари се појављују и сада, али их је врло тешко направити. Не мислим да се квантни процесор може инсталирати на лаптоп или мобилни телефон у наредној деценији. Иначе, током протеклих деценија смо схватили да до старења доводе грешке које се акумулирају у ћелијама. Када се ДНК дигитализује, вештачка интелигенција ће означити где су грешке и вероватно бити у стању да их исправи“.

Каку закључује: „Врхунац технолошког развоја човечанства на Земљи требало би да буде формирање јединствене планетарне цивилизације. Прелазак на њу биће вероватно највећа прекретница у историји и значиће нагло удаљавање од свих цивилизација из прошлости. Сада практично сви најзначајнији догађаји, сви наслови вести на овај или онај начин одражавају „болове рађања“ планетарне цивилизације.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/americki-fizicar-i-futurolog-micio-kaku-ljudi-ce-postati-carobnjaci

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар