Одабрано Свијет

Амерички генерал Бари Мекефри: Украјина трпи огромне губитке и у великој је опасности

УПОЗОРИО ДА ИСПОРУКА ЈЕДНЕ БАТЕРИЈЕ ПВО-СИСТЕМА PATRIOT НЕЋЕ МНОГО ПОМОЋИ КИЈЕВУ
  • Мекефри сугерише да се Украјини испоруче главни амерички тенковови М1 Абрамс и ракете земља-земља ATACMS јер би то „утицало на равнотежу снага“
  • Пензионисани амерички морнарички обавештајац Скот РИТЕР: „Ти системи нису били у стању да пресретну ни застареле совјетске ракете Скад, које су биле у служби Багдада. Patriot је 2003. оборио више америчких и савезничких ловаца него ирачких пројектила. Patriot нема шта да тражи на савременом ратишту. Он и није дизајниран да преживи на бојном пољу какво је сада Украјина“

Извор: Факти

УКРАЈИНСКА армија је претрпела колосалне губитке и налази се у рањивој позицији, оценио је амерички генерал Бари Мекефри у интервјуу MSNBC.

– Украјина трпи огромне губитке и у великој је опасности, нагласио је.

Према генераловим речима, једна батерија америчких ракетних ПВО-система Patriot, коју је Пентагон обећао Кијеву, неће променити ситуацију „на терену“ због огромне надмоћи руске војске у авијацији и артиљерији.

Мекефри је сугерисао да се Украјини испоруче главни амерички тенкови М1 Абрамс, као и ракете земља-земља ATACMS, јер би то „утицало на равнотежу снага“.

Поводом ПВО-система Patriot још је скептичнији пензионисани амерички морнарички обавештајац Скот Ритер.

„Патриот“

Он наглашава: Украјина ће добити стару верзију која није у стању да обара модерне ракете. Не мислим да ће Украјинци добити побољшану верзију, мислим да ће добити стари модел, који има мање могућности“.

Према његовим речима, Patriot је лоше функционисао и током обе ирачке кампање америчке војске (1991. и 2003. године):

„Ти системи нису били у стању да пресретну ни застареле совјетске ракете Скад, које су биле у служби Багдада. Patriot је 2003. оборио више америчких и савезничких ловаца него ирачких пројектила. Patriot нема шта да тражи на савременом ратишту. Он и није дизајниран да преживи на бојном пољу какво је сада Украјина“.

Амерички лист Politico је 22. децембра објавио да Пентагон планира да обучи припаднике Оружаних снага Украјине за руковање системима противваздушне одбране Patriot. У војној бази у Сједињеним Државама.

Обука треба да траје неколико месеци.

Владимир Путин је рекао да је Patriot прилично застарео систем, те да ће само продужити сукоб.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар