Одабрано Свијет

Амерички медији: У Сенату САД спремљене санкције и против Путина

НАВОДНО ЋЕ ИХ ФОРМАЛНО АКТИВИРАТИ ГРУПА СЕНАТОРА-ДЕМОКРАТА
  • Вашингтонски лист тврди да се „нова ограничења могу тицати и других високих руских ржавних званичника, врха војске, као и власника банака и укључивати – забрану приступа међубанкарском платном систему SWIFT

АДМИНИСТРАЦИЈА Џоа Бајдена подржала је нове антируске мјере које могу бити удар и на Владимира Путина, објавио је The Washington Post, позивајући се на неименованог представника Савјета за националну безбједност

И на „документа којима располаже“. А још је навео:

„Сенатори-демократе у сриједу ће отворити тај нови пакет санкција ако руски предсједник Путин нападне Украјину. Радом на пакету је руководио шеф комитета Сената за спољне послове Роберт Менендез“.

Вашингтонски лист тврди да се „нова ограничења могу тицати и других високих руских државних званичника, врха војске, као и власника банака и укључивати – забрану приступа међубанкарском платном систему SWIFT.

The Washington Post тврди и да амерички сенатори траже да Бијела кућа размотри све расположиве и подесне мере за блокирање  гасовода Сјеверни ток 2.

Вашингтон је више пута до сада најављивао увођење неких „санкција без преседана“ и „адских санкција“ против Русије који ће  аутоматски ступити на снагу ако дође до војног сукоба између Москве и Кијева.

О томе су говорили потпредсједница САД Камала Харис, и државни секретар Ентони Блинкен, и његова замјеница Викторија Нуланд.

Министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров указује посљедњих дана да се у Донбасу повећао број „западних инструктора“ и да се власт у Кијеву подстиче на војну авантуру, што директно пријети безбједности Русије.

Према ријечима портпаролке руског Министарства иностраних послова Марије Захарове, Кијев је на око двију донбаских република нагомилао 125 хиљада војника и официра, односно – половину цјелокупног људства Оружаних снага Украјине.

Секретар украјинског Савjета за националну безбједност и одбрану Алексеј Данилов изјавио је почетком јануара да Кијев не биљежи „велико гомилање” руских трупа уз границе Украјине и да види пријетњу „отворене агресије Русије“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар