Одабрано Свијет

Америчко-кинески (не само трговински) рат 500 најбогатијих на планети лишио $117 милијарди

НАЈВИШЕ ФРАНЦУЗ БЕРНАР АРНО ($4 МИЛИЈАРДЕ) И АМЕРИКАНАЦ ЏЕФ БЕЗОС (3,5 МИЛИЈАРДЕ)
  • Нове потресе изазваће америчко стављање Кине на своју листу земаља које манипулишу курсом националне валуте (јуана)
  • ФАКТИ: Као што никада не стављају никога из најбогатијијих светских породица (Рокфелери, Ротшилди, Варбурзи…) на листе 100 или 500 најбогатијих – тако их нема ни међу овима који су кобајаги осиромашили због кинеско-америчког клинча. Али, и да их има – нико ни за њима ни за Безосом, Арноом и осталима не бимао разлога да лије сузе. Њих баш брига за сав обични свет на планети, па се нико нормалан не би узбудио ни да потпуно банкротирају. Уосталом, банкроту безоса би се обрадовао Доналд Трамп, а пропасти Арноа – Емануел Макрон…

НАЈБОГАТИЈИ људи на планети изгубили су за само један дан – због пада акција на берзама – преко 100 милијарди долара.

Како преноси америчка новинска агенција Bloomberg, 500 најбогатијих бизнисма остало је без 117 милијарди долара.

Први на тој листи, оснивач компаније Amazon Џеф Безос изгубио је безмало 3,5 милијарде долара, председник групе компанија Louis Vuitton Moеt Hennessy – Француз Бернар Арно — четири  милијарде, а оснивач Facebook Марк Закерберг — 2,7 милијарди.

Губици су последица најновијих турбуленција у трговинским односима САД  и Кине.

Првог августа је амерички лидер Доналд Трамп објавио да од 1. септембра Вашингтон уводи десет одсто царине на увоз из Кине у вредности 300 милијарди долара.

Пекинг је одговорио инструкцијом државним увозничким фирмама да обуставе импорт америчке агро-продукције, а Народна банка Кине је безмало истовремено снизила курс јуана према долару. Толико да се за долар добија седам јуана.

Министарство финансија САД одмах је Кину ставило на свој списак земаља које намерно манипулишу националном валутом. Најавило је и обраћање Светској трговинској организацији.

Пекинг је одреаговао умерено. Поручио је Вашингтону да јуан не користи и да неће ни користити као инструмент у трговинском рату две земље, а колебање курса јуана објаснио – „утицајем спољних фактора“.

Народна банка Кине је упозорила Вашингтон да ће се проглашавање Кине за зему која „манипулише курсм“ имати веома негативне последице по светску економију и финансије.

„То ће озбиљно подрити међународни финансијски поредак, довести до потреса на финансијским тржиштима и створити огромне препреке опоравку међународне трговине и светске економије у целини“ – саоптила је кинеска централна банка.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/americko-kineski-ne-samo-trgovinski-rat-500-najbogatijih-na-planeti-lisio-%24-117-milijardi

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар