Одабрано Свијет

Американци запретили Берлину пребацивањем својих трупа из Немачке у Пољску

НЕМАЧКА ВРХУШКА У ШОКУ, ПОСТОЈИ ПРОЦЕНА ДА ЋЕ СЕ ОПЕТ ПОТЧИНИТИ ДИКТАТУ ВАШИНГТОНА

Ричард Гренел

  • Амбасадор САД у Берлину Ричард ГРЕНЕЛ (који се сматра блиским Трампу): „Увредљиво је што се (у влади Ангеле Меркел) рачуна да порески обвезници САД и даље издржавају 50.000 америчких војника у Немачкој, а да Немци свој трговински суфицит у односима са САД користе за своје унутрашње потребе“
  • Немачки спољњнополитички експерт Александер РАР: „Немачка елита, немачки политичари су шокирани. Таквих изјава са стране САД – поготово не у Гренеловом тону – досад није било. Ситуација је за Немце веома озбиљна. Не потпаљују страсти у Европи ни Русија ни Кина, већ Американци!“
  • Пред Немачком је тешка одлука. Или ће Американцима рећи `гудбај` или ће погнути главу и потчинити се. За прву одлуку нема подршку Источне Европе која не жели да живи под командом француских и немачких начелника. Друга варијантауверен је Рар – подразумева потчињавање америчком диктату и сматрам да ће САД успети да Европу баце на колена“

ДОБИЈЕ ли Доналд Трамп други мандат да влада Америком – између Вашингтона и његових западноевропских савезника-вазала много шта више неће бити исто као током протеклих деценија.

Амбасадор САД у Берлину, Ричард Гренел који је близак Трампу, изјавио је да је сасвим могуће да ће Пентагон део својих трупа у немачкој пребацити у – Пољску.

Ово је до јуче изгледало тешко замисливо, а Гренел је још додао:

„Увредљиво је што се (у влади Ангеле Меркел)  рачуна да порески обвезници САД и даље издржавају 50.000 америчких војника у Немачкој, а да Немци свој трговински суфицит у односима са САД користе за своје унутрашње потребе“.

Гренелову претњу пренела је немачка новинска агенција DPA и навела да је он рекао и да су „многи председници САД молили највећу економију Европе да плаћа за своју одбрану“, а да је то било игнорисано.

„Сада је – нагласио је Гренел – дошло дотле да САД  морају да реагују“. 

Немачки телеканал ARD – који се позвао на Гренелове речи – објавио је да САД могу пребацити у Пољску значајан део својих `немачких трупа` и војне технике.

Америчка амбасадорка у Варшави, Џорџет Мосбахер, преко Twitter је указала да Пољска, за разлику од Немачке, измирује своје финансијске обавезе према НАТО.

У том контексту није крила да би поздравила пребацивање америчких војника у Пољску.

У Немачкој се тренутно налази 35.000 америчких војника и официра, плус  17.000 америчких и 12.000 немачких цивила који раде европску команду САД.

Гренел је, иначе, раније упозоравао Берлин да не сме штедити на војним издацима јер му је „Русија на прагу“.

У марту је потпредседник немачке Слободне демократске партије – Волфганг Кубицки – тражио да министар спољних послова Немачке, Хајко Мас, Гренела прогласи за persona non grata.

Сви су изгледи да ће нова заоштравања тек уследити.

Познати немачки спољнополитички експерт Александер Рар поводом Гренеловог „махања Пољском“ изјавио је да Вшингтон користи противречја која постоје између запада и истока ЕУ.

Немачка елита, немачки политичари су шокирани. Таквих изјава са стране САД – поготово не у Гренеловом тону – досад није било. Ситуација је за Немце веома озбиљна. Не потпаљују страсти у Европи ни Русија ни Кина, већ Американци!“

Рар открива и додатне разлоге немачке забринутости:

Трамп отворено говори да ће имати односе само са онима који буду пратили интерсе САД, који буду чинили оно што жели Америка. То значи да Французима и Немцима, ако на то не пристану, прети изолација. Све се своди на формулу: платите за наше наоружање да бисмо вас сматрали савезницима“.

Рар је уверен да је пред Немцима тешка одлука:

„Или ће Американцима рећи `гудбај` и покушавати градити ЕУ са сопственим интересима. или ће погнути главу и потчинити се. За прву одлуку им је потребан консензус свих европских земаља. Пуна њихова подршка које засад нема. Источна Европа не жели да живи под командом францусклих и немачких начелника. Она жели да буде са Американцима“.

– Друга варијантауверен је Рар – подразумева потчињавање америчком диктату. Сматрам да ће САД успети да Европу баце на колена. Да ће је присилити да чини оно што они желе. ЕУ неће хтети раскол и поћи ће на уступке“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/amerikanci-zapretili-berlinu-prebacivanjem-svojih-trupa-iz-nemacke-u-poljsku

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар