Одабрано Свијет

Анегдота о старом Јеврејину и хомосексуалцима подигла прашину у Русији

ИСПРИЧАО ЈЕ У СТУДИЈУ ЛИБЕРАЛНОГ ТВ ДОЖДА РАШЧИЊЕНИ ПРОТОЂАКОН АНДРЕЈ КУРАЕВ

Јевгенија Аљбац

  • Либерална новинарка – Јеврејка Јевгенија Аљбац – оптужила га да је то гадост уперена против и Јевреја и хомосексуалаца, а он тврди да је – против цензуре
  • Анегдота о Абраму Мојсејевичу, који је под старе дане дошао да вади пасош, завршава се његовим објашњењем зашто жели да се заувек исели из земље: „За време Стаљина су (гејеви) стрељани за то, за време Хрушчова и Брежњева такви су затварани и присилно лечени, сада је то постало норма. А ја желим да напустим ову земљу пре него што та норма постане обавезна“

ПОЗНАТА московска либерална новинарка Јевгенија Аљбац, Јеврејка по националности, подигла је велику прашину поводом анегдоте „о старом Јевреју и хомосексуалцима“, коју је у емисији либералног ТВ-канала Дожд испричао рашчињени протођакон Андреј Кураев.

Аљбац се огласила речима: „Опет сам се сетила Бориса Леонидовича Пастернака и његових речи `кад се људи навикну на гнусобе, оне постану основа доброг тона`. Ђакон Кураев је себи дозволио једну такву гнусну анегдоту у студију, у емисији уживо. Али, ни водитељи, ни Дожд нису сматрали потребним да се дистанцирају од ове гадости. Чекам реакцију“.

И, брзо је дочекала. Огласио се главни уредник Дожда Тихон Дзјадко: „То је заиста била прилично одвратна анегдота Кураева, а неприхватљива је била реакција на њу. Разговараћу са колегама “, обећао је.

Она му је узвратила:„Хвала Тихоне, нисам сумњала“.

Огласио се и Кураев који је објаснио да анегдота уопште није о Јеврејима и хомосексуалцима, већ о цензури.

„Очекивано, прајд је почео да лаје. Они који су тобоже врло толерантни. Јесу, али само кад су у питањуњихове гадости. А за све остале,  кад год су у прилици, уводе оштре санкције и цензуру“.

Поновио је да се шала-анегдота није односила на Јевреје и гејеве већ на цензуру, па приметио да „ни либералима своје г..но не смрди“.

Да би све било јасније, испричао је анегдоту још једном:

Андреј Кураев

„Стари Јеврејин дошао да извади пасош.

Тамо га питају:

– Абрам Мојсејевич, да ли сте то ви одлучили да се у вашим часним годинама бавите туризмом?

– Нисам, желим да заувек одем.

– Зашто? Шта вам не одговара? Да ли сте се суочили са антисемитизмом? Решићемо то!

– Не, мене нико није увредио.

– Али зашто онда одлазите? Тако заслужена поштована особа, ветеран …

– Нисам задовољан вашим односом према хомосексуализму!

– У чему је проблеми, чини се да би у вашем случају са тим требало да је све мирно?

– Погледајте тренд: за време Стаљина су стрељани за то, за време Хрушчова и Брежњева такви су затварани и присилно лечени, сада је то постало норма. А ја желим да напустим ову земљу пре него што та норма постане обавезна!“

http://fakti.org/rossia/anegdota-o-starom-jevrejinu-i-homoseksualcima-podigla-prasinu-u-rusiji

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар