Одабрано Свијет

Антиохијска патријаршија допушта могућност да остале православне цркве детронизују Вартоломеја

ВИКАР АНТИОХИЈСКОГ ПАТРИЈАРХА: ПОМЕСНЕ ЦРКВЕ МОГУ САЗВАТИ СВЕПРАВОСЛАВНИ САБОР И МИМО ЦАРИГРАДА
  • Епископ Ерзурумски КАЈС: Наша Црква није поборник радикалних мера и залаже се за мир у православном свету. Ми бисмо више волели да Цариградски патријарх преиспита своју одлуку, да се црквена криза у Украјини реши мирно и да се расколници врате у своју канонску цркву

ВИКАР патријарха Антиохије и целог Истока – епископ Ерзурумски Кајс – изјавио је да његова Црква допушта могућност детронизације цариградског патријарха Вартоломеја због давања томоса украјинским расколницима.

Епископ Кајс је навео да је могуће сазивање Свеправославног сабора – чак и без учешћа Цариградске патријаршије – „зато што је Вартоломеј направио грешку“:

– Ми са чашћу признајемо Цариградског патријарха, али је проблем у томе што је он допустио грешку. Ако све Православне цркве сазову сабор без њега и донесу одлуку о детронизацији – то је могуће.

По Касовим речима, Свеправославни сабор се сазива када се свака Црква унутар себе усагласи о неком крупном питању. После тога се „упућује молба Цариградском патријарху“.  Али, постоји и други пут:

– Свака Православна црква  има право да се са другима договори о сазивању Свеправославног сабора. Дакле: без Цариграда.

Викар патријарха Антиохије и целог Истока у овом контексту посебно наглашава да његова црква није поборник радикалних мера и залаже се за мир у православном свету и прецизира:

– Ми бисмо више волели да Цариградски патријарх преиспита своју одлуку, да се црквена криза у Украјини реши мирно и да се расколници врате у своју канонску цркву.

У децембру прошле године је од две расколничке структуре створена „Православна црква Украјине“ која је у фебруару од Вартоломеја добила „томос о аутокефалности“.

Антиохијска православна црква заузима треће место у диптиху помесних православних цркава.

То је једна од четири древне патријаршије.

 http://fakti.org/orthodox-point/antiohijska-patrijarsija-dopusta-mogucnost-da-ostale-pravoslavne-crkve-detronizuju-vartolomeja

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар