Одабрано Свијет

Антитрамповски CNN убацио „најважнијег шпијуна ЦИА у Москви“ између САД и Русије

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ ДА ЈЕ РЕЧ О БИВШЕМ САРАДНИКУ КРЕМЉА ОЛЕГУ СМОЛЕНКОВУ
  • CNN објавио да је Смоленков „евакуисан“ 2017-те – да га Трамп, који је те године у Белој кући разговарао са Сергејом лавровом, не би „открио Русима“
  • Смоленков је наводно „евакуисан“ тако што је 2017-те отишао са женом Антоњином и троје деце у Црну Гору и – нестао. Америчка телевизија NBC тврди да је поред Вашингтона купио кућу за 925.000 долара у којој је донедавно живео под својим именом
  • Трамп изјавио да о свему ништа не зна, а портпаролка ЦИА Бритни Бремел рекла да све што је објавио CNN „нема везе са истином“: „То су шпекулације које стварају илузију да је свакодневни доступ председника САД тајним информацијама био разлог некакве операције евакуисања агента. То нема везе са истином“
  • Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је да је Смоленков до пре неколико година био сарадник у администрацији председника РФ, али да је био отпуштен

ГЛАВНА америчка антитрамповска телевизија – CNN – објавила је да су САД 2017-те тајно евакуисале свог најважнијег шпијуна у државном врху Русије.

Због страховања ЦИА да би га Трамп могао „открити Русима“.

И амерички и руски медији убрзо потом су објавили да се може радити државном саветнику треће класе Олегу Смоленкову (50) који је те године отишао са женом Антоњином и троје деце на летовање у Црну Гору и – није се вратио.

Све се наводно издогађало тридесетак дана након сусрета у Белој кући Доналда Трампа и Сергеј Лаврова, у чијој је пратњи био тадашњи амбасадор Русије у САД Сергеј Кисљак.

Трамп је изјавио да о свему ништа не зна. Додао је да је потпуно задовољан одговором ЦИА поводом тврдњи CNN.

Портпаролка ЦИА Бритни Бремел рекла је да све што је објавио CNN „нема везе са истином“:

„То су шпекулације које стварају илузију да је свакодневни доступ председника САД тајним информацијама био разлог некакве операције евакуисања агента. То нема везе са истином“.

Портпаролка Беле куће Стефани Гришам оценила је да објављено CNN  није само нетачно, него и да „доводи у опасност животе људи“.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да прилуком његовог и Кисљаковог сусрета са Трампом 2017-те „нико никоме никакве државне тајне није одавао“. Додао је да је то потврдио и тадашњи Трампов помоћник за националну безбедност Хергерт Мекмастер који је присуствовао разговору.

Шеф руске дипломатије одбио је да се осврће на тврдње да је Смоленков био „амерички шпијун у врху власти у Москви“ и нагласио да се са њим никада није сретао.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је да је Смоленков до пре неколико година био сарадник у администрацији председника РФ, али да је био отпуштен.

Амерички телеканал NBC објавио је да је Смоленков све досад поред Вашингтона живео под својим правим именом.

The New York Times тврди да је ЦИА намеравала да Смоленкова `евакуише` још 2016-те, али да је он то одбио „из породичних разлога“.

Навео је да је Смоленков био заврбован „пре неколико деценија“ и да је тек потом почео да гради каријеру у врху руске власти. 

Један експерт је агенцији РИА Новости рекао да је Смоленков могао годинама да буде „спавајући агент“ који чека да добије задатак. Односно: да је био активиран тек када се на хијерархијској лествици нашао довољно високо.

Смоленков је од 2000-те до 2008-ме радио у амбасади Русије у Вашингтону и бавио се – набавкама.

http://fakti.org/globotpor/antitrampovski-cnn-izmedju-sad-i-rusije-ubacio-najvaznijeg-spijuna-sad-u-moskvi

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар