Свијет

Аустрија од фебруара уводи обавезну вакцинацију – казне за невакцинисане од половине марта

ЗАКОН КОЈИ ЈЕ У ПРИПРЕМИ ПРЕДВИЂА КАЗНЕ ОД 600 ДО 3600 ЕВРА
  • Канцелар Карл НЕХАМЕР: Увјерен сам да ће нацрт закона бити усвојен у парламенту, јер се ради о теми која се тиче општег здравља.Ми нисмо појединци који живе одвојени једни од других већ смо друштво
  • Уколико због епидемиолошке ситуације то буде потребно – ступа на снагу трећа фаза, која предвиђа да влада уредбом утврђује датум до којег сви морају бити вакцинисани, те ће се, на основу извода из регистра вакцинисаних, кажњавати сви који се нису вакцинисали

АУСТРИЈСКА влада представила је данас нацрт закона којим се у тој земљи од фебруара уводи обавезна вакцинација.

Аустријски канцелар Карл Нехамер саопштио је да обавезна вакцинација ступа на снагу почетком фебруара, а да ће прелазна фаза, без казни, трајати до средине марта.

Од 16. марта, како је речено на конференцији за штампу, биће кажњавани они који се нису вакцинисали.

У Аустрији ће обавеза вакцинисања важити за све грађане старије од 18 година, а изузете од те мјере су труднице и све особе које из медицинских разлога не могу бити вакцинисане.

Нацрт закона предвиђа казне од 600 до 3.600 евра.

Нехамер је изразио увјерење да ће нацрт закона бити усвојен у парламенту, јер се ради о теми која се тиче општег здравља.

Ми нисмо појединци који живе одвојени једни од других већ смо друштво – подвукао је он.

Нехамер је рекао да се не ради о борби вакцинисаних и невакцинисаних, нити о облику дискриминације, већ о заштити грађана.

Обавеза вакцинисања се уводи у три фазе.

Од почетка фебруара до 14.марта спровешће се прва, прелазна фаза, током које ће сва домаћинства бити путем писма обавијештена о мјери.

Потом, у другој фази, статус вакцинације постаје, како је истакао, предмет контроле.

Ако некога затекну а да није вакцинисанин мора рачунати на пријаву, а оквир за казну је од 600 евра, у скраћеном поступку, до 3.600 евра у дужем поступку, ако лице поднесе жалбу.

Влада ће, затим, утврдити термине када ће анализирати списак вакцинисаних и поново упутити захтјев за вакцинацију невакцинисаним особама.

Уколико због епидемиолошке ситуације то буде потребно – ступа на снагу трећа фаза, која предвиђа да влада уредбом утврђује датум до којег сви морају бити вакцинисани, те ће се, на основу извода из регистра вакцинисаних, кажњавати сви који се нису вакцинисали.

Вакцина штити, штити нас и штити и наше суграђане – подвукао је министар здравља Волфганг Микштајн.

Аустријски парламент, како се очекује, у четвртак ће усвојити закон којим се уводи обавезна вакцинација.

Претходно нацрт закона ће проћи одбор за здравство.

За усвајање закона потребна је једноставна већина, којом располаже владајућа коалиције Народне партије Аустрије (ОВП) и Зелени, а подршку је најавила опозициона Социјалдемократска партија (СПО), као и Неос.

Слободарска партија Аустрије (ФПО) у потпуности одбија овај закон, и та странка је већ у више наврата, посљедњи пут на протестима у суботу, јасно поручила да неће поштовати обавезну вакцинацију.

Омикрон сој ће, највјероватније, довести до високе стопе имунизације, али желимо обавезном вакцинацијом да се припремимо на будуће изазове – нагласила је министарка за уставна питања Каролине Едштадлер.

Што се казни тиче она је указала да се у нацрту закона налази и максималан број казни.

Грађани који се нису вакцинисали моћи ће бити кажњени максимално четири пута у годину дана – објаснила је она.

На питање о грађанима вакцинисаним цјепивима која нису призната од стране ЕУ, као што суСпутњики кинескиСинофарм“, Микштајн је рекао да је Аустрија земља са великим бројем грађана вакцинисаним тим вакцинама.

Комисија ГЕЦКО која се бави епидемиолошким мјерама посветила се тој теми, јер имамо пуно вакцинисаних „Спутњиком“ – додао је он.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар