Видео Свијет

Азербејџан губи у бици за Карабах иако на оружје троши више од годишњег буџета Јерменије

БАКУ У НАПАД ПОСЛАО СВОЈ ЕЛИТНИ КОРПУС, АЛИ СЕ НА ПОКУШАЈУ БЛИЦ-КРИГА ОКЛИЗНУО
  • Врх копља азербејџанског напада био је усмјерен ка граду Физули. Главна улога је била повјерена елитном корпусу азербејџанске армије састављеном од пет бригада са више од 20 хиљада људи. Наоружан је био тенковима, самоходном и вученом артиљеријом, вишецјевним ракетним бацачима, извиђачким и ударним дроновима
  • Појавиле су се тврдње да је неуспјех Бакуа  повезан са издајом једног генерала Генералштаба Азербејџана преко којег је `процурио` план напада.  То је наводно дало времена Јерменима да поставе моћна минска поља на свим правцима будућег напада, па је велики број тенкова са оштећеним гусјеницама постао лака мета јерменских противтенковских ракета и артиљерије
  • Азербејџан има 785 тенкова (од тога, 200 Т-90С) против 320 јерменских (углавном Т-72 и Т-55). Однос у борбеним возилима пјешадије је такође у прилог Азербејџана – 2800:750. Слично је и са артиљеријом – 774 оруђа против 238, а и са модерним „каћушама“ – 450:70. Јереван је недавно набавио четири модерна руска ловца Су-30СМ који су његова једина предност у авијацији

БЛИЦ-криг Азербејџана против Карабаха није прошао иако та земља, богата нафтом, посљедњих година на наоружање троши више од цејлокупног државног буџета Јерменије.

Азербејџанска војска прешла је у напад сутрадан по завршетку стратешких командно-штабних маневара оружаних снага Русије „Кавказ-2020“, који су дјелимично изведени на територији Јерменије (уз учешће припадника 102. руске војне базе у Гимрију).

Врх копља азербејџанског напада био је усмјерен у правцу града Физули. Главна улога је била повјерена елитном корпусу азербејџанске армије састављеном од пет бригада са више од 20 хиљада људи.

Наоружан је био тенковима, самоходном и вученом артиљеријом, вишецјевним ракетним бацачима, извиђачким и ударним дроновима.

Међутим, плаво-црвено-зелена застава са полумјесецом и осмокраком звијездом (застава Републике Азербејџан) није подигнута над Фузулијем!

Азербејџански корпус је брзо враћен на полазне положаје.

И јерменске и азербејџанске снаге користе вишецјевне ракетне бацаче „Град“ и „Смерч совјетске и руске производње.

Појавиле су се тврдње да је неуспјех Бакуа у нападу на Карабах наводно повезан са издајом једног генерала Генералштаба Азербејџана преко којег је `процурио` план напада.  То је наводно дало времена Јерменима да поставе моћна минска поља на свим правцима будућег напада, што је онеспособило велики број тенкова које су Азербејџанци убацили у напад.

Ти тенкови су се са оштећеним гусјеницама `заглављивали` у минским пољима и постајали лака мета јерменских противтенковских ракета и артиљерије.

Хоће ли Баку одустати?

Азербејџанска војска је бројнија, има више од 130 хиљада војника, против 45 хиљада у армији Јерменије. Однос у становништву је дест милиона насрпам три милиона.

Азербејџан може да `у првом налету` мобилише 850 хиљада војних обвезника наспрам 200 хиљада на страни Јерменије.

Азербејџан има 785 (од тога, 200 Т-90С) против 320 јерменских (углавном Т-72 и Т-55).

Однос у борбеним возилима пјешадије је такође у прилог Азербејџана – 2800:750.

Слично је и са артиљеријом – 774 оруђа против 238, а и са модерним „каћишама“ – 450:70.

Јереван је недавно набавио четири модерна руска ловца Су-30СМ који су његова једина предност у авијацији.

ПВО Јерменије укључује ракетне системе С-300В, Тор-М2КМ, комплексе Бук-М2, С-125 Нева, Круг, Куб и друге, укључујући преносне противавионске ракетне системе „Верба“, „Игла“, „Стријела-2“. И, ово је једини адут Јеревана и надмоћ над Азербејџаном.

Баку располаже и израелским ракетним системима ПВО „Барак-8“, као и бјелоруским комплексима Т38 „Стилет“ и израелским Soider SR.

Системи ПВО распоређени у руским војним базама у Гјумрију и авио-бази Еребуни код Јеревана у стању су да контролишу цио ваздушни простор над Карабахом.

Генерал-потпуковник Анатолиј Хруљев, бивши командант 58. руске армије која је учествовала у петодневном рату са Грузијом у августу 2008. године, изјавио је:

„Није увијек пресудна предност у наоружању. Често су важнији мотивација особља и командовања, одлучност у акцијама, јасна организација и разумијевање крајњег циља. У овој ситуацији, наизглед слабија јерменска војска има предност не само као страна која се брани, већ и као хомогенија и усредсређена на одбијање напада. Она има за циљ да заштити територију и у томе локално становништво активно подржава војску.

Алијев: Услов је да се армија Јерменије повуче из Карабаха

„АКО се оружане снаге Јерменије повуку из Карабаха, борбе у региону ће престати – изјавио Илхам Алијев током посјете рањеницима.

Председник Азербејџана притом је додатно затражио:

„Јерменија мора одустати од своје окупационе политике. Умјесто тога, премијер Јерменије нам поставља услове, чак седам услова. Ми одбацујемо те услове!“

Алијев рекао и да се Баку уздао у преговоре о Карабаху, али да нису дали резултате:

„Охрабрени смо да преговарамо, добијали смо и сигнале: будите стрпљиви и проблем ће бити ријешен. Зато сам још раније упозорио – ако преговори не успеју, Азербејџан ће питање Карабаха решити војним средствима. Наш циљ је праведан: желимо да повратимо свој територијални интегритет“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/azerbejdzan-bacio-elitni-korpus-na-karabah-ali-se-na-pokusaju-blic-kriga-okliznuo

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар