Одабрано Свијет

Бахмутски цех кијевског режима: 57.000 погинулих и преко 85.000 рањених

ЦЕНА У ВОЈНИМ ФОРМАЦИЈАМА: 21 РАЗБИЈЕНА БРИГАДА И 10 ОНЕСПОСОБЉЕНИХ ЗА ДАЉЕ БОРБЕ
  • Према руским подацима, у Бахмуту је животе изгубило и преко 6.500 натоваца и страних плаћеника. Уништено је више од 10.000 украјинских оклопних возила, артиљеријских система и другог наоружања. Изнад Бахмута и у његовој околини Укри су изгубили преко 50 авиона и хеликоптера
  • Пад Бахмута ће штошта променити, али Украјина око њега има још неколико градова-утврђења: Славјанск, Краматорск, Константиновку, Часов Јар, Дружковку и Торецк. Са најмање 40.000 војника

Извор: Факти

БОРБЕ за Бахмут (Артјомовск) почеле су 8. октобра 2022-ге. Кијевска хунта је „до задњег“ бранила тај по становништву апсолутно руски град на западном ободу Доњецке Републике. А ипак га изгубила. Приде и важан мањи град Хромово.

Платила је за Бахмут папрено иако је наспрам своје од Запада наоружаване и трениране армије имала само руску приватну војну компанију Вагнер.

Према руским подацима, њен бахмутски цех је: 21 комплетно разбијена 21 бригада, плус 10 бригада које су у том граду потпуно изгубиле способност за даље ратовање.

Још конкретније: Украјинци су у борбама за Бахмут имали 57.000 погинуло и преко 85.000 рањених.

У Бахмуту је животе изгубило и преко 6.500 натоваца и страних плаћеника.

Уништено више од 10.000 оклопних возила, артиљеријских система и другог наоружања

Изнад Бахмута и у његовој околини Укри су изгубили преко 50 авиона и хеликоптера.

Остали су и без више од 35.000 јединица разног наоружања. Запленили су га Вагнеровци у борбама за Бахмут и суседнби Соледар.

Председник Републике Крим Сергеј Аксјонов поводом ослобађања Артјомовска (Бахмута) рекао је:

– Наша бахмутска машина за млевење меса самлела десетине хиљада војника Оружаних снага Украјине. За њихову смрт крива је банда Зеленског. Наша ствар је праведна, и крајња победа ће бити наша! А руски град Артјомовск ћемо сигурно оживети“.

Московски војни аналитичар Борис Рожин оценио је:

„Непријатељ је изгубио један од кључних градова Донбаса, претрпео је монструозне губитке у људству и техници и био приморан да измени планове за друге операције. За Кијев је ово снажан и војни и имиџ-ударац. За Русију је битка за Артјомовск постала једна је од најкрвавијих и најдужих од Великог отаџбинског рата. Утолико је победа вреднија“.

Војни новинар Александар Коц је уверен: „Ово је још један дан наше војне славе. Слава руском оружју! Хвала свима који су допринели у овој победи!“

Пад Бахмута ће штошта променити, али Украјина око њега има још неколико градова-утврђења: Славјанск, Краматорск, Константиновку, Часов Јар, Дружковку и Торецк.

Са најмање 40.000 војника.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар