Одабрано Свијет

Бајден Сију: Америка неће правити војне савезе против – не признаје независност Тајвана

СИ ЂИНПИНГ: ПОСВЕЋЕНИ СМО МИРНОМ УЈЕДИЊЕЊУ СА ТАЈВАНОМ, АЛИ ПОСТОЈЕ ЦРВЕНЕ ЛИНИЈЕ..
  • Бијела кућа поводом видео-конференцијског разговора лидера две земље саопштила:  Предсједник Бајден је изразио спремност да поново потврди да САД не настоје да промјене кинески систем, да не настоје да ојачају савезе против Кине и да не намјеравају да уђу у сукоб са Кином“

ВАШИНГТОН већ данима подмеће Русији да стоји иза мигрантске кризе на бјелоруско-пољској граници и да примиче војску границама Украјине. Притом је утростручио број шпијунских авио-летова уз границе РФ и Кијеву испоручио 80 тона муниције.

Још маше са новим санкцијама против Москве и присилним смањивањем руских дипломатских мисија у САД за 55. Истовремено је, међутим, ублажио реторику поводом Кине. Можда привремено и само тактички, али знатно и видљиво.     

Након што је кинески предсједник Си Ђинпинг, током њиховог јучерашњег видео-разговора, позвао америчког колегу да конструктивно ријеши разлике између Кине и Сједињених Држава поводом „осјетљивих питања“, Џо Бајден је јавно обећао да САД неће подржавати независност Тајвана и да неће стварати антикинески блок.

Другим ријечима: да то није и неће ни бити ни АУКУС.

Кинески лидер је Бајдену препоручио и да не дозволи да односи између двије земље измакну контроли.

Бијела кућа је тим поводом саопштила:

Предсједник Бајден је изразио спремност да поново потврди да САД не настоје да промијене кинески систем, да не настоје да ојачају савезе против Кине и да не намјеравају да уђу у сукоб са Кином“.

Са оваквим додатним наглашавањем:

„Влада САД води дугорочну и досљедну политику Једне Кине, не подржава независност Тајвана и нада се да ће у Тајванском мореузу остати мир и стабилност“.

Си је поновио да је Кина посвећена мирном уједињењу са Тајваном, али да ће предузети акцију ако сепаратисти пређу црвену линију.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар