Одабрано Свијет

Бајден у обраћању нацији 13 пута напао Трампа и обећао да се неће „поклонити Путину“

МЕДВЕДЕВ: РУЗВЕЛТ ЈЕ САД ИЗВУКАО ИЗ ДЕПРЕСИЈЕ, БАЈДЕН ВОДИ СВЕТ У ПАКАО
  • „Моја порука председнику Путину, којег дуго познајем, једноставна је. Нећемо отићи. Нећемо се склонити. Нећу се поклонити. Неће бити америчких војника у Украјини. Њој је потребно само ново оружје“
  • Онима који тврде да је престар да води државу, поручио је: „Када дођете у моје године, неке ствари ће вам бити јасније него икад. Проблем са којим се наша нација суочава није колико је ко стар, већ колико су старе наше идеје. Не можемо се руководити древним идејама“
  • ТРАМП: „То је био најгори икада одржани говор о стању наше нације. Бајден је Путинова марионета. Предао му је све, укључујући Украјину“
  • КАРЛСОН: „Низао је све саме лажи. Украјина не може да заустави Русију. Не, не може! Рекао је и да је НАТО јачи него икад. Не, ни то није тачно. Његов наступ био је делиријум лудака“

Извор: Факти

ОЧЕКИВАНО, Џо Бајден је своје последње годишње обраћање нацији искористио за оцрњивање свог претходника Доналда Трампа, за уверавање Американаца да су САД на најбољем могућем путу и појачавање притиска на Конгрес (парламент) да одобри 61 милијарду долара за наставак рата против Русије у Украјини.

Милитантније него икад досад, чак 13 пута је, атакујући Трампа, изговорио „мој претходник“. Са намером да га дискредитује, представи као највећу опаснбост по САД, или бар да га исмеје.

На почетку свог говора, Бајден је рекао: „Мој претходник није успео да испуни ни најосновнију председничку одговорност коју дугује америчком народу: да брине о њему. Мислим да је то неопростиво.”

Један конгресмен му је на то довикнуо из сале: „Лаж!“.

Посебно се окомио на Трампову недавну изјаву да Русија може напасти на сваку земљу чланицу НАТО која избегава да војне расходе подигне до 2,5 одсто од свог БДП:

„То је опасно и неприхватљиво. Моја порука председнику Путину, којег дуго познајем, једноставна је. Нећемо отићи. Нећемо се склонити. Нећу се поклонити.“

Онима који тврде да је престар да води државу, поручио је:

„Када дођете у моје године, неке ствари ће вам бити јасније него икад. Проблем са којим се наша нација суочава није колико је ко стар, већ колико су старе наше идеје. Не можемо се руководити древним идејама“.

Тражећи нове милијарди десетине за финансирање Украјине у њеном сукобу са Русијом, упоредио је „садашњи тренутак“ са 1941-ом када су Сједињене Државе „стајале на ивици уласка у Други светски рат“ и више пута подсетио Американце да „историја посматра како нације реагују на кризе широм света“.

Вративши се поново 6-ом јануару 2021-ве, додатно је рекао:

„Од председника Линколна и Грађанског рата, наша слобода и демократија никада нису биле нападнуте код куће као тада. Оно што чини овај наш тренутак јединственим је то што су наша слобода и демократија истовремено нападнуте и код куће и у иностранству“.

Још једном се вратио и „Украјини и Путину“:

„Упозоравам Конгрес да се морамо супротставити Путину. Историја нас гледа. Ако САД одступе, то ће угрозити Украјину, Европу и слободни свет, охрабрујући оне који нам желе зло. Украјина и даље не тражи да јој пошаљемо у помоћ америчке војнике. Њој је потребно само додатно наоружање. Нема америчких војника у рату у Украјини и ја сам посвећен томе да то тако и остане“.

Трамп је Бајденов говор о стању нације назвао срамотом за Америку:

„То је био најгори икада одржани говор о стању наше нације. Бајден је Путинова марионета. Предао му је све, укључујући Украјину. Ја сам узео (гасовод) Северни ток 2, а он им га је дао! Он је био марионета Путина и Си Ђинпинга и буквално сваког другог лидера“.

Доналд Трамп и Такер Карлсон

Такер Карлсон се критички окомио нарочито на Бајденову процену да Украјина „може да заустави” Русију уз подршку Сједињених Држава:

„Низао је све саме лажи. Украјина не може да заустави Русију. Не, не може! Рекао је и да је НАТО јачи него икад. Не, ни то није тачно. Његов наступ био је делиријум лудака“.

Додао је да су Сједињене Државе мета инвазије нарко-картела који заузимају огромне територије на југу САД, да америчка привреда пропада, да се школе уништавају, да има школа у којима „деца уопште не знају ни да читају“. И поентирао:

„Бајденова посланица Конгресу и нацији је најмрачнији и најнеамеричкији говор који је икада одржао неки амерички лидер“.

Бивши председник Русије Дмитриј Медведев критиковао је Бајден што се упоредио са 32. председником САД Френклином Делано Рузвелтом, оценивши да он – за разлику од свог претходника – „само срамоти САД“.

„Он је срамота за Сједињене Државе. Рузвелт извео Америку из депресије, а Бајден је одлучио да човечанство одведе у пакао“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар