Одабрано Свијет

Баварски премијер Зедер: Шолцова влада нема ни главу ни план – увела је Немачку у кризу

НА САСТАНКУ ВРХА СВОЈЕ ПАРТИЈЕ ОЦЕНИО ДА СЕ ВЛАДА ТРЕСЕ И ДА ЈЕ ПИТАЊЕ МОЖЕ ЛИ ДА ВОДИ ЗЕМЉУ
  • Die Welt: „Зедер сматра да је Немачка у озбиљној државној кризи због проблема у фискалној политици. Савезна влада у Берлину уништила је привреду јер је пожурила да повећа социјална давања. Одлука Берлина да заобиђе уставна ограничења на повећање државног дуга проглашавањем ванредног стања грешка је јер је стабилна фискална политика Немачку учинила великом“

Извор: Факти

ПРЕДСЕДНИК владе Баварске Маркус Зедер оценио је да влада Олафа Шолца „нема ни план ни главу“

На састанку врха своје странке, Хришћанско-социјалне уније, у Нирнбергу, Зедер је рекао да се влада „тресе“ и да треба да „сачека и види да ли може бар да се прибере и да ли уопште даље може стабилно да управља земљом“.

Немачка влада је прогласила ванредно стање и тиме суспендовала уставна ограничења за повећање јавног дуга земље.

Зедер, међутим, критикује ту одлуку јер ће терет владиних мера „пасти на леђа грађана“, а влада, према његовом мишљењу, избегава неопходно преиспитивање свог курса:

„Сада је проглашено ванредно стање због буџета, у ствари то није ништа друго до ванредно стање ове владе“.

Због одлуке немачког уставног суда, влада у Берлину више неће моћи да субвенционише повећане цене струје, а „то значи висок ниво неизвесности за Немачку и веће цене струје за грађане и компаније“. „Испоставило се да идеја субвенционисања цена струје не функционише“, наглашава Зедер, па је „потребна другачија енергетска политика“.

Он тражи преиспитивање одлуке о затварању нуклеарних електрана.

Утицајни немачки лист Die Welt поводом свега је написао:

„Зедер сматра да је Немачка у озбиљној државној кризи због проблема у фискалној политици. Савезна влада у Берлину уништила је привреду јер је пожурила да повећа социјална давања. На конгресу своје партије је рекао и да је одлука Берлина да заобиђе уставна ограничења на повећање државног дуга проглашавањем ванредног стања грешка јер је стабилна фискална политика та која је Немачку учинила великом“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар