Одабрано Свијет

Бернс: Док год је води Путин – Русију не смијемо потејњивати

БАЈДЕНОВ КАНДИДАТ ЗА ШЕФА ЦИА КИНУ НАЗВАО ГЛАВНИМ ГЕОПОЛИТИЧКИМ РИВАЛОМ САД
  • Члановима сенатског комитета за обавјештајне службе рекао: Сједињене Државе морају добро процјенити потенцијалне пријетње са стране Русије.  Од посебне важности су чврстина и досљедност, као и ширење америчког утицаја на савезнике и партнерске земље. Понекад ћемо остварити већи утицај на Путинове калкулације ако види да одговор не долази само од Сједињених Држава, већ и од наших европских савезника

КАНДИДАТ Џоа Бајдена за шефа ЦИА Вилијам Бернс назвао је у Сенату САД Русију силом која слаби, али је истовремено упозорио да би била грешка потцјењивати је док је под вођством Владимира Путина.

Бернс је наступио пред члановима обавјештајног комитета горњег дома Конгреса САД који разматра његову кандидатуру за шефа главне америчке централе за шпијунажу и подривање земаља које Вашингтон узме „на нишан“.

Бернс је био и амбасадор САД у Москви, а сенаторима је рекао и ово:

Погрешно би било потцјенити Путинову Русију. Она је умногоме сила у слабљењу, али наглашавам да под вођством Путина може бити бар деструктивна, као и силе које јачају, као што је Кина“.

Указао је да Сједињене Државе морају добро процјенити потенцијалне пријетње са стране Русије:

„На том плану су од посебне важности чврстина и досљедност, као и ширење америчког утицаја на савезнике и партнерске земље. Понекад ћемо остварити већи утицај на Путинове калкулације ако види да одговор не долази само од Сједињених Држава, већ и од наших европских савезника. Потребан нам је напоран рад на ширењу спектра земаља које ће се супротставити (Русији), али ће се уложено исплатити“.

Бернс је – очекивано – Кину означио као главног геополитичког ривала Сједињеним Државама.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар