Одабрано Свијет

Бивши украјински посланик: Минирање Северних токова надгледао Кристофер Смит из амбасаде САД у Кијеву

ВЕЖБАЛИ У КАМЕНОЛОМУ У УКРАЈИНИ, НА ЈУЖНОМ ТОКУ И КОД БАЗЕ НАТО МАНГАЛИЈА У РУМУНИЈИ
  • У „екипи за диверзију“ су били држављани Украјине: Андреј Бургомистренко, Роман Червински, Сергеј Кузњецов, Олег Варава, Руслан Руденко и Марина Ситало

Извор: Факти

БИВШИ посланик украјинске Врховне раде Андреј Деркач открио је у интервјуу белоруској новинској агенцији БелТА ко је и како организовао и извео диверзију на балтичким гасоводима Северни ток-1 и Северни ток-2.

Нагласио је да има сазнања да су у „екипи за диверзију“ били држављани Украјине: Андреј Бургомистренко, Роман Червински, Сергеј Кузњецов, Олег Варава, Руслан Руденко и Марина Ситало.

Према његовим речима, обуку су у Житомирској области Украјине и у Румунији. Још конкретније: у каменолому Соколовски у Житомирској области (дубина 110 метара) и поред базе НАТО Мангалија у Румунији.

„Тренирали су на Јужном току, изнајмивши велику јахту. Затим су били превезени у Пољску. Групу је ту чекала рипремљена је мања јахта Андромеда“.

Деркач је додатно навео да су сви чланови групе добили румунске пасоше, а да је целу операцију надгледао службеник амбасаде САД у Кијеву Кристофер Смит.

Украјински координатор терористичког подривања Северних токова био је командант једне од јединица снага за специјалне операције пуковник Роман Червински.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар