Одабрано Свијет

Bloomberg: Потпуно заустављање Сјеверног тока-1 изазвало панику у Британији и ЕУ

НАЈТ: САМИ СМО СЕБЕ ДОВЕЛИ ДО ЕНЕРГЕТСКЕ ЗАВИСНОСТИ ОД ЗЕМАЉА КОЈЕ НИСУ ПРИЈАТЕЉСКЕ
  • Амерички стручњак за енергетику Анас АЛХАЏИ упозорио земље Г7 на озбиљне посљедице увођења лимитиране цијене руске нафте: „Да ли људи схватају колико ће бити скупо увођење те ’теоријске‘ горње цијене руске нафте? Ту одлуку ће платити порески обвезници у Сједињеним Државама и Европској унији. Додатно ће скочити цијене због повећања трошкова испоруке енергената“

РУСКИ предсједник Владимир Путин гурнуо је Велику Британију у панику затварањем једног од главних европских гасовода, Сјеверног тока-1, рекла је за америчку новинску агенцију Bloomberg Анђела Најт, бивша извршна директорка трговинског удружења Energy UK.

Она је руског лидера оптужила да је започео „економски рат“, па признала главно:

„Ми смо као држава у паници. Европа је такође. И то није изненађујуће!“

Оптужила је британске власти да су створиле зависност од енергената из различитих земаља које Лондону „нису увијек пријатељске”.

„Дуго смо, додала је, имали погрешну енергетску политику. <…> Ово је заиста непријатан шок“, изговорила је Најт.

Амерички стручњак за енергетику Анас Алхаџи упозорио је земље Г7 на озбиљне посљедице увођења лимитиране цијене руске нафте:

„Да ли људи схватају колико ће бити скупо увођење те ’теоријске‘ горње цијене руске нафте? Ту одлуку ће платити порески обвезници у Сједињеним Државама и Европској унији. Додатно ће скочити цијене због повећања трошкова испоруке енергената“.

Прецизирао је да ће за пуну имплементацију одлуке Г7 бити потребно ангажовање 87.000 инспектора који ће се побринути да сваки папир буде исправно попуњен, да свака банкарска трансакција буде у складу са захтјевима, а кретање сваког танкера – у складу са наметнутим санкцијама.

Сјеверни ток ради са ограничењима од средине јуна, а од краја јула пропуштао је само 33 милиона кубних метара гаса дневно од могућих максималних 170 милиона .

Гаспром је саопштио да неће бити могуће обновити рад јединог погонског блока Трент 60 због цурења уља.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар