Одабрано Свијет

BND: Мигрантска Балканска рута поново отворена – у Њемачку стижу хиљаде мјесечно

КРИЈУМЧАРИ ЗАРАЂУЈУ И ДО 120 МИЛИОНА ЕВРА СВАКИ МЈЕСЕЦ

ЊЕМАЧКИ магазин „Фокус“ објавио је да тамошња Федерална обавјештајна служба (BND) упозорава да је Балканска рута за кријумчарење избјеглица са Блиског истока и Африке „поново отворена“.

Дојче веле (DW) преноси да у тексту пише да би „од 2016. године избјеглички пут кроз источну Европу требало да је заправо херметички затворен“, али да „кријумчарске банде одавно поново шверцују хиљаде избјеглица мјесечно“.

„Завршна станица је Доња Баварска. У дневнику је управо анализиран резултат избора у Италији, када су у једној башти у Шмидхаму залајали пси. Шест мушкараца и жена се дезоријентисано вукло улицом у правцу Тирзбаха“, стоји у тексту.

Описује се и како је „једна полицијска патрола зауставила групу“.

„Убрзо затим, једна полицијска патрола је у шуми открила још 39 избјеглица из Ирана, Ирака, Сирије и Сомалије – међу њима деветоро дјеце и шесторо младих. Сви су у Њемачку стигли илегално такозваном Балканском рутом – која је од прољећа 2016. заправо требало да буде затворена. Али, реалност изгледа друкчије“, наводи се у чланку.

Даље се наводи да су „ови људи који траже азил за протокол рекли да их је један турски камион из Румуније пребацио у баварску провинцију“ и да су „били стиснути у дуплом дну камиона дубоком само 40 центиметара“.

„У шуми их је возач камиона истоварио као да су илегалан отпад“, казао је гневно један од полицајаца.

Наводи се да су „за хорор-путовање, избјеглице платиле 8.000 евра – по особи“.

„У једној повјерљивој анализи њемачке обавјештајне службе BND каже се да број избјеглица које се преко Балканске руте илегално пребацују у Њемачку, од прије пола године стално расте. Према сазнањима BND, сада у земљу улази просјечно 15.000 људи годишње. Кријумчари тако зарађују и до 120 милиона евра – мјесечно“, пише у „Фокусовом“ чланку.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар