Одабрано Свијет

Боцан-Харченко: Апсолутно смо убијеђени да неће бити признања КиМ ни промјене сарадње с Русијом

ВУЧИЋ ПРИСУСТВОВАО ПРИЈЕМУ У АМБАСАДИ РУСИЈЕ У БЕОГРАДУ ПОВОДОМ ДРЖАВНОГ ПРАЗНИКА РФ
  • Александар БОЦАН-ХАРЧЕНКО: За нас је поштовање националних интереса Србије најбоља опција за развој билатералних односа, а без обзира на оно што чујемо скоро сваког дана, не постоји ниједна назнака за промјену досљедног става предсједника Србије и Београда
  • Нагласио да нису остварена очекивања Запада да ће доћи до међународне изолације Русије и додао: „Наравно, доћи ћемо до успостављања новог међународног поретка, у то нема сумње“

НE постоји ниједна назнака за промјену досљедног става предсједника Србије и Београда, а прије свега у оном што је пресудно – апсолутно смо убијеђени да неће бити признања КиМ и да нема промјене сарадње с Русијом, поручио је амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, обраћајући се окупљенима на пријему поводом Дана Русије.

Поздрављајући госте, амбасадор Русије је подсјетио на ријечи предсједника Владимира Путина да је Дан Русије прије свега празник националног, народног јединства који симболизује оданост патриотизму и да је то свето насљеђе.

– Јединственост нашег вишенационалног народа сада је од пресудног значаја и за дешавања везана за СВО али прије свега због тога што је народ у Русији јединствен и даје пуну подршку предсједнику што је најважнији услов да буде испуњен задатак предсједника као врховног команданта. Исто тако, доћи ћемо с нашим пријатељима до стварања новог међународног поретка – каже Боцан-Харченко и додаје да реализација тога иде тешко због жеље Запада да сачува постојећи поредак.

Што се тиче привреде, према ријечима Боцан-Харченка, одговор је такође веома јасан – да свака држава уз најширу могућу међународну сарадњу и интеграцију живи о свом трошку, а не тражи да живи на леђима других држава што Запад жели да сачува.

– Наравно, доћи ћемо до успостављања новог међународног поретка, у то нема сумње – поручио је Боцан-Харченко.

Он је нагласио да нису остварена очекивања Запада да ће доћи до међународне изолације Русије и да је умјесто изолације, сасвим очигледно, како каже настала нова фаза интеграције, развој евроазијских интеграција, интеграција у оквиру ШОС и БРИКС.

Ту су, рекао је, и Кина и Индија, односно међународна већина.

Како је истакао, Русија ту не тражи да је сви слушају и да сви стану у један ред, али постоји пуно разумијевање ставова Москве.

– Србија је међу овим земљама, јер у својим стратешким циљевима она има досљедан и веома одређен став неутралности и неукључивања у војно-политичке организације. Још је важна и сарадња према истоку, са Русијом и Кином. За нас је поштовање националних интереса Србије најбоља опција за развој билатералних односа, а без обзира на оно што чујемо скоро сваког дана, не постоји ниједна назнака за промјену досљедног става предсједника Србије и Београда, а прије свега у оном што је пресудно – апсолутно смо убијеђени да неће бити признања Косова и да нема промјене сарадње с Русијом – рекао је руски амбасадор.

У руској амбасади у Србији организован је пријем поводом Дана Русије, државног празника установљеног поводом усвајања Декларације о државном суверенитету Руске Федерације, а међу гостима је и предсједник Србије Александар Вучић.

Дан Русије обиљежава се сваке године од 12. јуна од 1992. у част усвајања Декларације о државном суверенитету Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике 12. јуна 1990. године.

(Спутњик)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар