Свијет

Боцан-Харченко: Путиново помињање пресуде МСП не мења однос Русије према Србији, Косову и резолуцији 1244

РУСКИ АМБАСАДОР НАГЛАСИО: «ТРАЖИМО ИМПЛЕМЕНТАЦИЈУ РЕЗОЛУЦИЈЕ 1244»
  • Амбасадор РФ Александар БОЦАН-ХАРЧЕНКО: „Косово је суштинско питање наше пријатељске и братске сарадње и нема никаквих сигнала да Руска Федерација може да промени однос према том питању. Једнострано и нелегитимно проглашење независности Косова не треба доводити у везу са отцепљењем Донбаса јер су се грађани Доњецке и Луганске републике на референдуму изјаснили за отцепљење од Украјине, што са Косовом није случај»
  • Амбасадор РФ оценио је као позитивно досадашње одбијање Србије да Русији уведе санкције. Подсетио је да Србија, као и њен председник Александар Вучић, од почетка руске „специјалне војне операције“ имају доследан став и додао да званична Москва то уме да цени. Изнео је уверење да код грађана Србије постоји већинско разумевање за руску војну операцију
  • Део медија, укључујући две агенције, сакрио је овај део Инсајдеровог приказа интервјуа: «Највиши руски дипломата у Београду није директно одговорио на питање како би Русија гледала на то да јој Србија уведе санкције, под условом да до тога ипак дође, рекавши да не може да говори о нечему што се није десило»

АМБАСАДОР Руске Федерације у Србији, Александар Боцан Харченко, рекао је да Русија неће признати Косово, као и да остаје доследна својој политици.

„Тражимо имплементацију Резолуције 1244, која треба да се примењује, и према нашем мишљењу, и према међународном праву“, рекао је Боцан Харченко, гостујући у емисији „Маркер разговор“.

Боцан Харченко је овај став изнео, одговарајући на питање Инсајдера да ли изјава руског председника Владимира Путина, упућена секретару Уједињених нација, Антонију Гутерешу, да су Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република постале независне на основу преседана Међународног суда правде, приликом одлучивања о независности Косова значи и промену односа Русије према питању статуса Косова.

Косово је суштинско питање наше сарадње

До јуче, штампани медији и портали који су подржавали, или оправдавали руску војну интервенцију у Украјини, овај Путинов став тумаче као заокрет политике.

„Косово је суштинско питање наше пријатељске и братске сарадње и нема никаквих сигнала да Руска Федерација може да промени однос према том питању“, објаснио је амбасадор Русије у Србији и додао да Косово остаје преседан у међународном праву, као и да „једнострано и нелегитимно проглашење независности“ Косова не треба доводити у везу са отцепљењем Донбаса јер су се грађани Доњецке и Луганске републике на референдуму изјаснили за отцепљење од Украјине, што са Косовом није случај.

„Грађани Доњецке и Луганске Републике не признају власт у Кијеву, која је резултат нелегитимног и антиуставног државног удара“, рекао је за „Маркер разговор“ Инсајдер ТВ-а амбасадор Боцан-Харченко.

Амбасадор Русије не очекује да ће Србија Руској Федерацији увести санкције

На питање да ли ће на снабдевање Србије руским гасом ипак утицати могуће увођење санкција, амбасадор Харченко је рекао да не очекује да ће до тога доћи.

Амбасадор Боцан Харченко оценио је као позитивно досадашње одбијање Србије да Русији уведе санкције.

Подсетио је да Србија, као и њен председник, Александар Вучић од почетка руске „специјалне војне операције“ имају доследан став и додао да званична Москва то уме да цени.

Изнео уверење да код грађана Србије постоји већинско разумевање за руску војну операцију.

У интервјуу за „Маркер разговор“, Боцан-Харченко је инсистирање САД и ЕУ да Србија Русији уведе санкције оценио као „невероватне притиске и непријатељско понашање Запада према Србији“.

Највиши руски дипломата у Београду није директно одговорио на питање како би Русија гледала на то да јој Србија уведе санкције, под условом да до тога ипак дође, рекавши да не може да говори о нечему што се није десило.

Доток гаса Tурским током не би требало да буде угрожен

Одлука Русије да Бугарској и Пољској обустави доставу гаса, због одбијања те две државе да руски гас плаћају у рубљама, не би требало да утиче на доток гаса до Мађарске и Србије гасоводом Турски ток, сматра руски амбасадор.

„Говори се о прекиду снабдевања Бугарске гасом, а не о транзиту гаса кроз ту земљу“, објаснио Харченко, реагујући на најаву бугарског премијера да ће преиспитати све уговоре са Русијом, па и оне које се тичу транзита.

С обзиром на то да је Мађарска чланица ЕУ, а Србија кандидат, могућу одлуку Бугарске да обустави испоруку гаса Харченко оцењује као сукоб унутар уније.

Руски амбасадор очекује да уговор о испоруци гаса између Русије и Србије, који истиче 31. маја, буде обновљен. Харченко најављује разговоре на линији Гаспром-Србијагас, Владе Србије и Владе Руске Федерације и додаје да нема смисла да он прича о њиховом садржају и резултату.

Говорећи о судбини НИС-а, у случају да Европа уведе нови пакет санцкија Руској Федерацији, којим би била обухваћена и та компанија, Харченко је изразио очекивање да то питање буде решено.

„Ако се нешто деси, ја мислим да ће привредне структуре имати одговарајуће механизме да заштите НИС и нашу сарадњу“, оценио је Боцан-Харченко.

„Србија је Русији пријатељска земља и ми настављамо сарадњу у свим областима“, закључио је Харченко.

Русија не планира употребу нуклеарног наоружања

„Председник Руске Федерације, Владимир Путин, потезе Русије дефинисао је као специјалну војну операцију, с обзиром на то да она има одређене циљеве. Циљеви нису окупација Украјине и агресија, па се онда руска интервенција не може назвати ратом, објашњава за „Маркер разговор“ амбасадор Боцан-Харченко.

Он додаје да је Русија имала информацију да Украјина планира „антируску операцију за почетак марта“. Тврди да је председник Украјине, Владимир Зеленски (на безбедносној конференцији у фебруару) у Минхену рекао да ће Украјина тражити статус нуклеарне државе, на шта је Русија одреаговала, штитећи своју безбедност.

Додатно, Русија од дугогодишњег „геноцида штити своје грађане у Доњецкој и Луганској Републици“, објашњава Боцан-Харченко.

Подсетимо, украјински председник је на поменутој конференцији од Запада тражио заштиту Украјине од могуће руске интервенције.

Боцан-Харченко каже да је Руска Федерација годинама указивала на то да Украјина не поштује споразуме склопљене у Минску. Савету безбедности Уједињених Нација представљали су, како тврди, документација и докази о томе, али за упозорења Русије није било слуха, додаје он.

Циљ Русије је да заштити своју и безбедност Луганске и Доњецке Републике, да Украјина буде демилитаризована, као и да заувек буде отклоњена војна претња Украјине према Русији, објашњава руски амбасадор.

На питање да ли то значи да је Русија спрема и на употребу нуклеарног оружја, Харченко је одговорио да Русија то не планира.

Употреба нуклеарног наоружања и трећи светски рат није на помолу, оценио је Боцан-Харченко, објаснивши да је руски министар спољних послова, Сергеј Лавров, о нуклеарном наоружању говорио, реагујући на више претходних изјава са Запада. Председник Русије, Путин, претходно је упозорио (светску јавност) да неће дозволити било каква мешања са стране. Иначе, том приликом Путин је рекао да Русија поседује оружје које Запад нема, као и да је спремна да га употреби, уколико то буде потребно.

https://insajder.net/teme/rusija-ce-ostati-dosledna-u-odluci-da-ne-priznaje-kosovo

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар