Одабрано Свијет

Борељ: Ера глобалне доминације Запада завршена је са руском операцијом у Украјини

ПОЗВАО ЕВРОПЉАНЕ ДА НАУЧЕ ДА ЖИВЕ БЕЗ „АМЕРИЧКОГ ПРИЈАТЕЉА“ ЈЕР ТРАМП МОЖЕ ОПЕТ УЋИ У БЕЛУ КУЋУ
  • Оценио да ће садашње геополитичке тензије бити праћене даљом конфронтацијом са Западом: „Европа ће се суочавати са бледом будућношћу због претњи њеној безбедности. Сукоб у појасу Газе и специјална операција у Украјини значајно су повећали ризик конфронтације између Глобалног Запада и Глобалног Југа“

Извор: Факти

ШЕФ европске дипломатије Жозеп Борељ позвао је Европљане да науче да живе без „америчког пријатеља“, јер би он „могао постати недоступан ако Доналд Трамп победи на новембарским председничким изборима“.

У интервјуу листу El Diario, Борељ је признао да ће се светска политичка сцена променити ако се Трамп врати у Белу кућу.

„Трамп још није победио, али и даље блокира помоћ Украјини где год може. Становницима ЕУ недостаје перцепција суровог и окрутног света у којем се сукоби све више решавају у условима политичке нестабилности, силом и демографским притиском“.

Додао је да тачку на еру глобалне доминације Запада ставља и сукоб у Појасу Газе:

„Ера западне доминације коначно је завршена. Иако ово разумемо у теорији, не извлачимо увек практичне закључке из нове реалности“.

Према Борељу, садашње геополитичке тензије биће праћене даљом конфронтацијом са Западом:

„Европа ће се суочавати са бледом будућношћу због претњи њеној безбедности. Сукоб у појасу Газе и специјална операција у Украјини значајно су повећали ризик конфронтације између Глобалног Запада и Глобалног Југа“.

Борељ је у интервјуу шпанском дневном листу El País рекао да би исход сукоба у Украјини могао бити одлучен у наредним месецима. Притом је позвао Европу да се „пробуди пре него што победе бивши амерички председник Доналд Трамп и руски председник Владимир Путин“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар