Одабрано Свијет

Борисов запријетио Македонцима да их неће пустити у ЕУ док не престану да прекрајају историју

ДОГОВОРИЛИ ДА ЗАЈЕДНО СЛАВЕ САМИУЛА И ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА, АЛИ НЕ МОГУ ДА СЕ СЛОЖЕ ОКО ДЕЛЧЕВА
  • Бојко БОРИСОВ: Нека престану да се играју са историјом и прошлошћу и нека се концентришу на будућност, како бисмо били заједно у ЕУ. Међутим, морају схватити да све зависи од њих. То се не може десити на нашу штету и то тако што ће прекрајати историју
  • Министар одбране и лидер Бугарског народног покрета Красимир КАРАКАЧАНОВ:  Идеја о македонској нацији појавила се захваљујући српском географу Јовану Цвијићу крајем 19. вијека. Тај господин је објаснио зашто он жели македонску нацију — зато што хоће да одвоји Бугаре у Македонији од осталих Бугара како би их приближио Србима. Другу фазу формирања те македонске нације осмислили су у Москви, у Коминтерни, а наметнула ју је Комунистичка партија Југославије

БУГАРСКА и подржава и не подржава улазак Сиеверне Македоније у Европску унију.

Њен премијер Бојко Борисов након састанка посвећеног резултатима рада заједничке комисије о образовним и историјским питањима упозорио је Скопље да мора престати да прекраја историју да му Софија не би блокирала пут у Брисел.

Нагласио је да Бугари немају ближи народ од Македонаца, па по други пут упозорио да Сиеверна Македонија мора престати са „убилачким ратом поводом историје.

– Нека престану да се играју са историјом и прошлошћу и нека се концентришу на будућност, како бисмо били заједно у ЕУ. Међутим, морају схватити да све зависи од њих. То се не може десити на нашу штету и то тако што ће прекрајати историју – истакао је Борисов.

Признао је да би бугарско блокирање Сиеверне Македоније створило преседан:

– То би било дио историје, јер би их свих 27 земаља подржало, а само Бугарска би их блокирала – указао је премијер.

Борисов је навео да ће заједничка комисија убрзо поново засзедати и изразио наду да ће доћи до договора:

– Ако не успијемо, чекаћемо њихове реакције. Будућност Сјеверне Македоније је у Европској унији и они не смију да пропусте ту прилику. Надам да ће се и Албанија придружити Сиеверној Македонији током преговарачког процеса поводом прикључивања ЕУ.

Предсједник Бугарске Румен Радев, премијер Бојко Борисов, чланови владе и парламента данас су разматрали питање ступања Сјеверне Македоније у ЕУ.

Међутим, министар одбране и лидер националистичког Бугарског народног покрета Красимир Каракачанов поново се категорички успротивио чланству сусједне земље у ЕУ. Према његовим ријечима, Сјеверна Македонија ће моћи да се прикључи ЕУ тек када престане да се бави фалсификовањем историјских чињеница.

– Ако желе да створе свој идентитет, нека буду тако љубазни и кажу истину – истакао је Каракачанов.

Министар је изјавио да се идеја о македонској нацији појавила захваљујући српском географу Јовану Цвијићу крајем 19. вијека, док је еволуирала у СССР.

– Али, тај господин (Цвијић) је објаснио зашто он жели македонску нацију — зато што хоће да одвоји Бугаре у Македонији од осталих Бугара како би их приближио Србима. Другу фазу формирања те македонске нације осмислили су у Москви, у Коминтерни, наметнула ју је Комунистичка партија Југославије – објаснио је Каракачанов.

Он се поново дотакао поријекла револуционара Гоце Делчева, истакавши да је љетос македонским колегама „дао до знања“ да неће успјети да се прикључе ЕУ ако буду чекали повољан развој догађаја.

Према ријечима Каракачанова, на састанку у Бриселу у октобру Бугарска би требало да иступи против ступања Сјеверне Македоније у ЕУ.

– Мислим да је то једина исправна одлука. У вези са предстојећим састанком који ће бити одржан 17. октобра у Бриселу, ми сматрамо да Македонија није довољно учинила у оквиру споразума (о пријатељству, добросусједству и сарадњи са Бугарском) и када је ријеч о расвјетљавању историјских питања. Стога, у овој фази не би требало покретати питање њеног ступања у ЕУ, одређивања датума и почетка процедуре за чланство – рекао је министар.

Упозорио је: ако Бугарска подржи приступање Сјеверне Македоније у ЕУ, његова странка Бугарски народни покрет напустиће парламент.

Стране су успјеле да се договоре о заједничком празновању цара Самуила, браће Ћирила и Методија и њихових ученика Климента и Наума, као и о томе како ће се информације о тим личностима представљати у школским уџбеницима у Бугарској и Сјеверној Македонији.

Међу нерјешеним споровима је и питање поријекла револуционара Гоце Делчева, јер бугарска страна сматра да је он Бугарин, док Македонци инсистирају на томе да је македонске националности.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар