Свијет

Бошњачко-америчка национална асоцијација: Застава Црне Горе симболизује крв, а још је на њој – птичурина

МУСЛИМАНИ ЈЕДНОМ РУКОМ НА МИЛОВ ГРБ СТАВЉАЈУ ПОЛУМЈЕСЕЦ, А ДРУГОМ МУ ЦИЈЕПАЈУ - ЗАСТАВУ
  • Асоцијација поручила Ђукановићевом режиму: „Неприхватљиво је да се од стране државних званичника на сва звона удара и прича о мулти-култи и грађанској Црној Гори, док симболи државе свједоче супротно, односно да је Црна Гора само држава црногорског етноса правосланог светоназора“
  • Бошњачко-америчка национална асоцијација, чији чланови потичу из свих градова Санџака у Црној Гори, и чије породице живе широм Црне Горе, не прихватају постојеће симболе. Не знамо коме још треба застава боје крви и птичурина грабљивица са крстовима у канџама које показују плијен, отимање; од кога и коме?! Црногорски етнос може да је има за своју, али не и држава Црна Гора, управо због те своје мултинационалне, мултикултурне и мултивјерске различитости!
  • БАНА оцијенила и да је неприхватљива тврдња посланика ДПС-а и предсједника Уставног одбора Миодрага Вуковића да на важећој државној застави нису вјерски симболи, него „симболи старе, хиљадугодишње Црне Горе“. И поставила Вуковићу питање: о којој Црној Гори он то говори, с обзиром да о данашњој „у садашњим границима сигурно не говори“?

ИЗ Бошњачко-америчке националне асоцијације (БАНА) саопштили су да су државни симболи Црне Горе за њих проблематични. Како су навели, не знају коме још треба „застава боје крви и птичурина грабљивица са крстовима у канџама, које показују плијен, отимање”.

– Бошњачко-америчка национална асоцијација од почетка октобра текуће године прати иступе премијера Владе Црне Горе Душка Марковића и министра културе Александра Богдановића везано за Приједлог измјена и допуна закона о државним симболима и Дану државности, те напосљетку изјаве посланика БС Ервина Ибрахимовића и посланика ДПС-а и предсједника Уставног одбора Миодрага Вуковића – саопштено је из Бошњачко-америчке националне асоцијације.

Додали су да се поменутим законом утврђују обавезе према државним симболима, химни и застави, те високе новчане казне за њихово непоштовање.

– Бошњачко-америчка национална асоцијација не види проблем у закону, који у различитим формулацијама постоји у свим озбиљним државама, али видимо проблем у симболима – химни, застави и грбу Црне Горе. Влада, али и комплетно руководство Црне Горе, морају осигурати амбијент да се у држави поштује поменути закон, али не из страха од високих казни ионако социјално опустошених грађана, који могу бити кажњени, већ из поштовања према симболима који симболизују и презентирају државу – пише у саопштењу.

Како су оцијенили, владајући режим који предлаже, намеће и усваја симболе и законе и те како има удела у томе.

– Зато морају прихватити одговорност за све видове непоштовања према симболима. Неприхватљиво је да се од стране државних званичника на сва звона удара и прича о мулти-култи и грађанској Црној Гори, док симболи државе свејдоче супротно, односно да је Црна Гора само држава црногорског етноса правосланог светоназора. Зато јесте неприхватљива тврдња посланика ДПС-а и предсједника Уставног одбора Миодрага Вуковића, који за актуелну заставу тврди, цитирамо, да то нису вјерски симболи, него су симболи старе, хиљадугодишње Црне Горе.

„Они су, да тако кажем, грађански симболи”, крај цитата.

Овдје се намеће питање: о којој Црној Гори говори господин Вуковић? О овој у садашњим границима сигурно не говори – сматрају у Бошњачко-америчкој националној асоцијацији.

Истакли су да је мање-више познато докле су досезале границе Црне Горе прије хиљаду година.

– Питамо: шта је са Бошњацима (дакако и другим етносима у ЦГ), који територијално нису били у тим границима Црне Горе о којима говори господин Вуковић? Како год, данас су нове државне границе, док Бошњаци и други етноси постоје у Уставу Црне Горе, онда зашто би као такви који постоје, и уставна су категорија, били можда само монета за поткусуривање пред међународним институцијама?! Господа у власти, односно парламент, Влада, Уставни одбор, па и радна група за изборни закон, морају знати, ради хармоније у држави, да не смије бити било какве сметње за промјену симбола и то Уставом утврдити без „дирања у срж државе”! С друге стране, предложеним законом, са ниским или високим казнама, свеједно, могу постићи циљ застрашивања грађана, али не могу им наметнути да поштују или, пак, прихвате и заволе такве државне симболе – наводи се у саопштењу БАНА.

Како су истакли, до сада је било тако, а биће и у будућности, све док власт не схвати да треба радити за интересе свих грађана, независно од вјерске и етничке припадности.

– Зато смо изричити да је такође неистинита тврдња министра културе Александра Богдановића који каже, цитирамо наводе из медија: „Дефинисањем садржаја и форми државних симбола означују се доминантни и аутентични мотиви који су свим становницима Црне Горе једнако препознатљиви и једнако не угрожавају њихова национална или религијска осећања”.

Тврдимо: постојећи државни симболи угрожавају и вређају национална и вјерска осјећања бошњачког народа – поручили су из Бошњачко-америчке националне асоцијације.

Како су нагласили, посебно се мора узети у обзир да су Бошњаци аутохтони народ у Црној Гори.

– Бошњачко-америчка национална асоцијација, чији чланови потичу из свих градова Санџака у Црној Гори, и чије породице живе широм Црне Горе, не прихватају постојеће симболе. Не знамо коме још треба застава боје крви и птичурина грабљивица са крстовима у канџама које показују плијен, отимање; од кога и коме?! Црногорски етнос може да је има за своју, али не и држава Црна Гора, управо због те своје мултинационалне, мултикултурне и мултивјерске различитости! Ако званичници то нон-стоп истичу, онда су дужни да то покажу и на државним симболима – истакли су из Бошњачко-америчке националне асоцијације.Вл.О.

Да не буде као кухињски столњак

Из Бошњачко-америчке националне асоцијације су истакли да медитеранску Црну Гору красе лијепа морска обала, ледничка језера, реке, високе планине и различитости етноса, духовни мозаик који треба да буде разлог више за сарадњу и успјех, а не за спотицање.

– У овом контексту, када је ријеч о симболима, они не треба да личе на кухињски столњак, већ треба да буду у ведрој свјетлоплавој боји, или пак у модрој боји мора и ријека, која ће се разливати на платну са контурама државних граница, како пише у Уставу. Такву Црну Гору са новим симболима подржавамо на путу ка Европској унији, у свијет демократских развијених држава – поручили су из Бошњачко-америчке националне асоцијације.

https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=668462&datum=2018-10-25&fbclid=IwAR2_Q45OYSeRPlCT3ai_q02kjvHKFlt_ISm65dOsgO3cw7jAwQXns_20gSM

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар