Свијет

Британија шаље свог врхунског војног обавјештајца да изиграва специјалног изасланика за Балкан

СТЈУАРТ ПИЧ СЕ И У АВГАНИСТАНУ, ИРАКУ И ЛИБИЈИ БАВИО „ПРОМОВИСАЊЕМ ОТВОРЕНИХ ДРУШТАВА“
  • Пич је од 2018-те предсједавао Војним комитетом НАТО, а амбасада Велике Британије у БиХ је саопштила да ће радити на промовисању јаких демократских институција и отворених друштава, помагању у суочавању са озбиљним и организованим криминалом и другим заједничким безбједносним изазовима
  • Посебно је указала да ће активности Пича у БиХ подржати рад Кристијана Шмита, који, како је наведено, и даље има пуну подршку Велике Британије.Навела је и да ће Пич са британским партнерима радити на подршци дијалогу Србије и самопроглашеног Косова, уз посредништво ЕУ
  • Био је, поред осталог, генерални директор за прикупљање обавјештајних података у Министарству одбране 2003-2006 и шеф обавјештајних служби Одбране, као и замјеник предсједника Заједничког обавјештајног комитета Уједињеног Краљевства 2006-2009, гдје је био британски члан у Обавјештајном одбору НАТО-а
  • Командовао је свим елементима снага Уједињеног Краљевства у подршци операцијама НАТО-а у Авганистану, Ираку и Либији. Потом је био први командант Команде здружених снага Уједињеног Краљевства

БРИТАНСКИ премијер Борис Џонсон именовао је Стјуарта Пича за специјалног изасланика за Балкан.

Лукаво наводећи да је то „у оквиру сталне британске посвећености стабилности и просперитету у региону“.

У саопштењу Амбасаде Велике Британије у БиХ се прецизира да ће Пич преузети ту улогу након што се раније ове године повукао са мјеста предсједавајућег Војног комитета НАТО, функције коју је обављао од 2018. године.

Као специјални изасланик премијера, Пич ће сарађивати са лидерима Балкана и другима широм региона, као и са британским савезницима у САД и Европи на подршци и јачању регионалне стабилности, наводи се у саопштењу.

– Рад специјалног изасланика ће укључивати и промовисање јаких демократских институција и отворених друштава, помагање у суочавању са озбиљним и организованим криминалом и другим заједничким безбједносним изазовима, и подстицање рјешавања насљеђених питања попут ратних злочина и несталих лица – истакла је британска Амбасада у БиХ.

Додала је да ће Велика Британија наставити да предводи рад на унапређењу родне равноправности и примјени Иницијативе за спречавање сексуалног насиља у сукобима.

Посебно је указала да ће активности Пича у БиХ подржати рад Кристијана Шмита, који, како је наведено, и даље има пуну подршку Велике Британије.

Пич ће са британским партнерима радити и на подршци дијалогу Србије и самопроглашеног Косова, уз посредништво ЕУ.

Заједно са међународним партнерима, Велика Британија ради на рјешавању свих пријетњи стабилности у складу са Дејтонским мировним споразумом који је подстакао тешко стечени напредак у БиХ током посљедњих 26 година – наведено је у саопштењу.    

Оперативно је службовао у Белизеу, Хонгонгу и Њемачкој 1980-их година. Био је и заповједник ваздухопловних снага у штабу КФОР-а (НАТО) на Косову и био је замјеник вишег британског војног савјетника у Централној команди америчког штаба 2001-2002.

Био је генерални директор за прикупљање обавјештајних података у Министарству одбране 2003-2006 и шеф обавјештајних служби Одбране, као и замјеник предсједника Заједничког обавјештајног комитета Уједињеног Краљевства 2006-2009, гдје је био британски члан у Обавјештајном одбору НАТО-а. Био је именован за шефа заједничких операција у Сталном  заједничком штабу. То је штаб са три службе одакле се планирају и контролишу све прекоморске војне операције, са сједиштем у Лондону.

На тој позицији је био од марта 2009. до децембра 2011. године, када је командовао свим елементима снага Уједињеног Краљевства у подршци операцијама НАТО-а у Авганистану, Ираку и Либији.

Потом је био први командант Команде здружених снага Уједињеног Краљевства, од децембра 2011. до априла 2013.

Био је замјеник начелника Штаба одбране од маја 2013. до маја 2016. и био је одговоран за сво војно особље Уједињеног Краљевства у НАТО-у.

Био је начелник Штаба одбране од јула 2016. до јуна 2018. и преузео је улогу предсједника Војног комитета НАТО-а у јуну 2018, што је његово четврто именовање са четири звјездице.

Он је члан Краљевског колеџа за одбрамбене студије, почасни члан Даунинг колеџа у Кембриџу и Краљевског института за навигацију.

Краљица га је прогласила витезом 2009. године, а постао је витез Великог крста Британске империје 2016. године.

Пич је ожењен и има двоје дјеце.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар