Свијет

Бундестаг ударио на Додика и Човића и одобрио слање 50 њемачких војника у БиХ

СЛАЊЕ ОДОБРЕНО СА 518 ПОСЛАНИЧКИХ ГЛАСОВА „ЗА“ – 96 ЈЕ БИЛО ПРОТИВ
  • Одлука образложена овако: „Предвиђени задаци војника укључивали би подршку и координацију обуке Оружаних снага БиХ, помоћ у стварању сигурног окружења и обављање задатака командовања, осматрања и подршке. Мисија је допринос поштовању Дејтонског мировног споразума из 1995. године
  • Три владајуће странке (СПД, ФДП и Зелени) позвале њемачку владу да пружи већу подршку БиХ. Уз образложење: „Реформе су (у БиХ) деценијама блокиране како би се одржало повољно окружење за корупцију. Сада се поједини политички лидери све више ослањају на сепаратизам, мржњу и говор мржње како би одвратили пажњу јавности од застоја. Конкретно, политичке акције националистичких политичара попут Милорада Додика, тренутно (српског) члана Предсједништва БиХ и Драгана Човића, предсједника странке ХДЗ БиХ, имају за циљ да униште БиХ као државу. То је неприхватљиво и захтијева одлучан, чврст отпор Европске уније, њених држава чланица и међународне заједнице“

ЊЕМАЧКИ Бундестаг усвојио је током данашње сједнице одлуку којом се одобрава слање 50 њемачких војника у БиХ, а који ће ту боравити у склопу операције ЕУФОР Алтеа.

Бундестаг је одобрио слање војника на основу захтјева њемачке владе која је процијенила да би слање контингента њемачке војске додатно допринијело миру и стабилности у БиХ.

Ову одлуку Бундестаг је усвојио са 518 гласова за, 96 гласова против док су три посланика била суздржана.

– Предвиђени задаци војника укључивали би подршку и координацију обуке Оружаних снага БиХ, помоћ у стварању сигурног окружења и обављање задатака командовања, осматрања и подршке. Мисија је допринос поштовању Дејтонског мировног споразума из 1995. године – наводи се у одлуци.

Наглашено је и да након 30 година њемачка влада има велико интересовање за ситуацију у БиХ.

– Поред помирења и превазилажења етничких подјела, циљ је и интеграција БиХ у ЕУ и евроатлантску заједницу – поручили су.

Посланици њемачког Бундестага на данашњем засједању усвојили су одлуке које се тичу БиХ а између осталог усвојена је и резолуција под називом „Подршка БиХ на путу ка бољој будућности“ у којој се наводи да стање у БиХ изазива велику забринутост.

Бундестаг је разматрао документ који су у парламентарну процедуру упутили представници владајућих партија СПД, ФДП и Зелени у којем се тражи од њемачке владе да „пружи јачу подршку БиХ и спријечи раст националистичке реторике“, пренио је Кликс.

Осим владајућих партија, за ову резолуцију гласали су и представници ЦДУ-а, а против су били чланови десничарског АфД-а те крајње љевице.

– Етничке подјеле и даље обликују свакодневни живот, доминирају политиком и блокирају напредак и реформске процесе. Националистичка и запаљива реторика поново су дио политичког дискурса – истичу странке у документу.

Због тога су из СПД-а, ФДП-а и Зелених позвали њемачку владу на челу са Олафом Шолцом да пружи већу подршку БиХ.

– Реформе су деценијама блокиране како би се одржало повољно окружење за корупцију. Сада се поједини политички лидери све више ослањају на сепаратизам, мржњу и говор мржње како би одвратили пажњу јавности од застоја. Конкретно, политичке акције националистичких политичара попут Милорада Додика, тренутно (српској) члана Предсједништва БиХ и Драгана Човића, предсједника странке ХДЗ БиХ, имају за циљ да униште БиХ као државу и дом разноликог становништва. То је неприхватљиво и захтијева одлучан, чврст отпор Европске уније, њених држава чланица и међународне заједнице – појашњавају.

На крају су поручили да се „од дјеловања у БиХ морају дистанцирати и лидери у Србији и Хрватској“.

Током расправе која је трајала 40 минута, у Бундестагу су се обратили бројни посланици из свих страначких фракција, а Адис Ахметовић из СПД—а је рекао да је БиХ дио европске породице и мора врло брзо добити статус кандидата за приступ ЕУ.

– Због тога ћемо подупирати одржавање избора, настојања Кристијана Шмита и све проевропске странке на путу ка остваривању демократске државе. Концепт конститутивних народа је пропао, али имамо демократски принцип који се мора испоставити на свим нивоима без обзира којој нацији и етничкој групи припадате – истиче Ахметовић.

Појаснио је да БиХ треба јако цивилно друштво.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар