Одабрано Свијет

Цео јерменски Генералштаб устао против Пашињана – његове присталице и противници у центру Јеревана

ОН СВЕ НАЗВАО „ПОКУШАЈЕМ ВОЈНОГ ПУЧА“ И ЗАТРАЖИО ДА НАЧЕЛНИК ГШ О. ГАСПАРЈАН ПОДНЕСЕ ОСТАВКУ
  • Почело од тога што је Пашињан рекао да против Азербејџана није употребио „Искандере“ јер „експлодирају само 10 одсто“, на шта се заменик начелника Генералштаба, Тиран Хачатрјан, прво дуго смејао па рекао да је то – немогуће и глупост
  • Уследило је његово смењивање, на шта је Генералштаб контрирао: „Премијер и влада Јерменије у овој кризи више нису у стању да доносе адекватне одлуке у судбоносној ситуацији за јерменски народ. Оружане снаге захтевају оставку премијера и владе Републике Јерменије, истовремено их упозоравају да се уздрже од употребе силе против народа чија су деца умрла бранећи домовину и Арцах (Карабах)
  • Јеревански аналитичар Андраник ТЕВАЊАН: Пашињанових је мало. Мислим да је за њега све изгубљено, да је он политички леш. Само, из страха да ће изгубити власт и наћи се иза решетакаучиниће све да задржи власт. Зато се и припрема за сукобе. Можда ће покушати да гурне полицију и Службу националне безбедности на војску. Ако у томе не успе – Пашињан ће једноставно отићи. У најбољем случају – наћи ће се иза решетака, у најгорем ће га згазити гомила“

ГЕНЕРАЛШТАБ Оружаних снага Јерменије оптужио је премијера Никола Пашињана за неспособност да управља државом и затражио његову оставку.

Пашињан је овај иступ генералитета назвао покушајем војног пуча и започео мобилизацију својих присталица на улицама.

Иза захтева да Пашињан поднесе оставку стали су начелник Генералштаба Оник Гаспарјан, сви његови заменици, сви шефови одељења Генералштаба и команданти свих великих војних јединица. То су формулисали војнички кратко:

„Премијер и влада Јерменије у овој кризи више нису у стању да доносе адекватне одлуке у судбоносној ситуацији за јерменски народ. Оружане снаге захтевају оставку премијера и владе Републике Јерменије, истовремено их упозоравају да се уздрже од употребе силе против народа чија су деца умрла бранећи домовину и Арцах (Карабах).

Пашињан је одмах затражио од председника државе да смени Гаспарјана. Он то, међутим, није одмах учинио.

Пашињан је позвао све своје присталице да се одмах окупе на Трг Републике – централном тргу Јеревана – и најавио да ће се „убрзо обратити народу.

Формални разлог незадовољства јерменских генерала је смена првог заменика начелника Генералштаба Тирана Хачатрјана.

Почело је од тога што је Пашињан – реагујући на речи бившег председника Јерменије Сержа Саргсјана да је током рата са Азербејџаном требало употребити руске тактичке ракетне системе „Искандер“ – изјавио Искандари које Јерменија има нису експлодирали или су експлодирали само 10 одсто.

На питање да ли је то могуће, Хачатрјан је одговорио: „Наравно да је то немогуће … Како? Искандер?  Једно лансирање а 10 посто?  Извините, али ово није озбиљно! Не знам ко је шта рекао, али то је напросто немогуће!“.

Хачатрјан се на Пашињанових „10 одсто“ прво дуго смејао, па тек потом изговорио цитирано.

Министарство одбране Јерменије прво је саопштило да Хачатрјанове речи нису биле коректно пренете, а потом да његово  отпуштање није било у складу са националним и државним интересима Јерменије, већ да је засновано искључиво на личним амбицијама премијера Пашињана.

Москва је објавила да су „Искандери“ доказано поуздани и нагласила да са забринутошћу гледа на ситуацију у Јерменији, иако оно што се дешава сматра унутрашњом ствари те земље.

Покушао да придобије војнике и официре, назвавши их „браћом“

У центру Јеренана су и Пашињанове присталице и његови противници.

Он сам се појавио пред својима и тактички рекао да припаднике Оружаних снага сматра „браћом“.

Јеревански аналитичар Андраник Тевањан овако процењује ситуацију:

Пашињанових је мало. Само људи из његовог ужег круга. Мислим да је за Пашињана све изгубљено, да је он политички леш. Само,  из страха да ће изгубити власт и наћи се иза решетакаучиниће све да задржи власт. Он нема шта да изгуби, па је спреман да крене и у грађански рат. Зато се и припрема за сукобе. Можда ће покушати да гурне полицију и Службу националне безбедности на војску. Међутим, ако се полиција и Служба националне безбедности придруже војсци – неће бити пуцања. Пашињан ће једноставно отићи. У најбољем случају – наћи ће се иза решетака, у најгорем ће га згазити гомила “.

У Јерменији не постоји формални начин разрешења премијера осим изгласавања неповерења парламенту, а Пашињан има формалну посланичку већину.

Јерменски премијер је у првом обраћању окупљеним својим присталицама рекао:

„Војног пуча неће бити. Све ће се завршити мирно. Са народом ћу се договорити како да све ово решимо“.

Упитан – коме су тренутно потчињене Оружане снаге – одговорио је: „Народу Јерменије и премијеру“.

Потом је са сином и телохранитељима прошетао центром Јеревана…

http://fakti.org/jermeni/ceo-jermenski-generalstab-ustao-protiv-pasinjana-njegove-pristalice-i-protivnici-u-centru-jerevana

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар