Свијет

Чепурин предао Вучићу поруку Москве поводом потеза са „војском Косова“

РУСКА ДИПЛОМАТИЈА УПОЗОРАВА ДА „КОСОВО“ ПОСТАЈЕ СВЕ ВИШЕ ИЗВОР КОНФЛИКТНОГ ПОТЕНЦИЈАЛА
  • Министарство иностраних послова Русије: Није тачно да одлука Приштине тобоже не мијења суштину Косовских безбједносних снага. Ради се о двоструком повећању њихове бројности, формирању резервних снага, док је главна ствар промјена суштине снага које су донедавно имале функцију цивилне одбране. Уз садејство САД и низа земаља НАТО-а већ се врши појачана обука косовско-албанских војних лица, повећавају се испоруке оружја и технике косовским Албанцима“
  • Москва сматра да међународне мисије на Косову Унмик и Кфор, у складу са својим мандатима и резолуцијом 1244 УН морају хитно да предузме све мјере за демилитаризацију и распуштање свих наоружаних формација косовских Албанаца

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић примио је вечерас амбасадора Русије Александра Чепурина, који му је донио поруку Москве”, након данашње одлуке Приштине о трансформацији КБС у војску Косова.

Чепурин је у Предсједништво Србије стигао пола сата прије најављеног ванредног обраћања предсједника Вучића јавности, а поводом потеза Приштине, којем се, како су данас констатовали овдашњи, али и страни медији, укључујући америчку агенцију АП, противе и Србија и НАТО.

Руски амбасадор је, на уласку у Предсједништво, на питање Танјуга шта је предмет ненајављеног састанка с предсејдником Вучићем, односно – носи ли Вучићу поруку Москве, кратко одговорио: „Да”.

Састанак Вучића и Чепурина није био најављен.

Москва: Формирање „војске Косова“ је грубо кршење резолуције СБ УН 1244

РУСКО министарство спољних послова саопштило је данас да одлука Приштине о трансформирању Косовских безбједносних снага у војску представља „грубо кршење“ резолуције Савјета безбједности УН 1244.

У саопштењу се наводи да је циљ одлуке о стварању косовске војске „озбиљно заоштравање ситуације на Балкану које ствара ризик оружаног сукоба у региону“.

Москва сматра да међународне мисије на Косову Унмик и Кфор, у складу са својим мандатима и резолуцијом 1244 УН морају хитно да предузме све мјере за демилитаризацију и распуштање свих наоружаних формација косовских Албанаца.

„Констатујемо да косовски ‘премијер’ Р. Харадинај, који је по налогу САД кренуо да заоштрава кризу, систематски пријетећи поновном ескалацијом насиља и рата на Балкану, представља оличење неодрживости концепције стварања косовске ‘државности’ коју активно намеће западна пропаганда“, пише у саопштењу.

Руско министарство је навело да чуди реакција политичара из САД и ЕУ, као и високих генерала НАТО-а, „који покушавају да убиједе сами себе и друге изјавама да одлука Приштине тобоже не мијења суштину Косовских безбједносних снага“, као и да Запад и ЕУ игноришу „конструктивну и одговорну политику“ Београда.

„У ствари ради се о двоструком повећању њихове бројности, формирању резервних снага, док је главна ствар промена суштине снага које су донедавно имале функцију цивилне одбране. Уз садејство САД и низа земаља НАТО-а већ се врши појачана обука косовско-албанских војних лица, повећавају се испоруке оружја и технике косовским Албанцима“, наводи се у саопштењу.

Руско министарство је навело да је Косово „у све већој мјери постаје тачка нестабилности и извор конфликтног потенцијала у региону“ и да је пропала посредничка улога ЕУ у дијалогу Београда и Приштине.

Наводећи да Запад и ЕУ игноришу политику Београда у тражењу компромиса и смањењу напетости, руско министарство је додало да се српско руководство уздржало од реципрочних мјера на царине Косова од 100 одсто на робу из Србије и БиХ, „што фактички има за циљ да се за косовске Србе створе катастрофални услови, да се настави етничко чишћење неалбанског становништва“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар