Одабрано Свијет

CNN: Трамп за две године владавине државни дуг повећао за преко два трилиона долара

ОД ОБАМЕ НАСЛЕДИО БЕЗМАЛО 20 ТРИЛИОНА ДРЖАВНОГ ДУГА, А САМ ГА ВЕЋ ПОДИГАО ДО $21,974 ТРИЛИОНА
  • МВФ објавио да је државни дуг САД  2017-те био на нивоу 108 одсто националног БДП, а да ће 2023-те  достићи 117 одсто БДП

ДРЖАВНИ дуг Сједињених Држава повећао се за преко два трилиона долара за две године председниковања Доналда Трампа. Тачније: од 20. јануара 2017-те.

Ово је објавио антитрамповски телеканал CNN који се позвао на документе Министарства финансија САД, наводећи да их је „изанализирао“.

Прецизирао је да се државни дуг – у том периоду у којем су и републиканци имали већину и у Сенату и у Представничком дому Конгреса САД – фактички попео на 22 (21,974) трилиона долара.

CNN је навео и да се државни дуг „под Трампом“ повећао за нових десет одсто, упркос томе што је у време председничке кампање 2016-те обећавао да ће решити „проблем огромног дуга земље“ током своја два председничка мандата. Дакле: за осам година у Белој кући.

CNN је подсетио и да је Трамп 2016-те изражавао увереност да ће његове економске реформе и преиспитивање трговинских споразума Сједињеним Државама обезбедити велики економски раст, што ће дати прилику Министарству финансија САД да дугове враћа у „у кешу“.

Као председник САД, Трамп је обећавао да ће средства скупљена од повећаних царина које буде уводио земљама за које је рекао да су „непрамведне у трговини са САД“ усмеравати у гашење државног дуга.

Међутим, последњих месеци 2017-те и три прва месеца 2018-те  амерички државни дуг порастао са 20 на 21 трилион долара.

Трампу се замера – као и његовим претходницима – да су трошкови федералне администрације енормни и изван ефикасне контроле и да ће њихов раст наредних година увести земљу у велике проблеме.

МВФ је објавио да је државни дуг САД  2017-те био на нивоу 108 одсто националног БДП, а да ће 2023-те  достићи 117 одсто БДП.

За осам година власти Барака Обаме државни дуг САД  се повећао за 9 трилиона долара и достигао безмало $20 трилиона.

Ово значи да је обама сваке године државни дуг повећавао (у просеку) за више од 1,1 трилион долара. А да Трамп засад држи темпо – трилион по години.

Неки амерички економисти прогнозирају да ће државни дуг 2026-те бити на нивоу 30 трилиона долара, док БДП  неће бити осетно већи од садашњих 19,5 трилиона долара.

http://fakti.org/alter-america/cnn-tramp-za-dve-godine-vladavine-drzavni-dug-povecao-za-preko-dva-triliona-dolara

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар