Видео Свијет

Црвеним тргом прошло 12.500 руских војника, са тешким наоружањем; Путин: „Нема опроштаја за русофобију“

ИЗНАД МОСКВЕ ТОКОМ ПАРАДЕ ПОБЈЕДЕ ПРОЛЕТЈЕЛО 76 ВОЈНИХ АВИОНА И ХЕЛИКОПТЕРА
  • Владимир ПУТИН – приликом обраћања учесницима Параде – рекао: „Много шта из идеологије нацизма поново се покушава вратити у оптицај у свијету. Не чине то само екстремисти и групе међународних терориста. Данас посматрамо како се окупљају недотучени зликовци и њихови насљедници, како покушавају да прекроје историју. Како се оправдавају издајници и злочинци на чијим рукама је крв стотина хиљада мирних људи“

ПАРАДА Побједе – на Црвеном тргу поводом 76. годишњице од краја Великог Отаџбинског (Другог свјетског) рата – завршена је налетима борбених авиона и хеликоптера, мада је због временских услова могло и да их не буде.

Прво су изнад главног трга Русије пролетјела три тешка војно-транспортна хеликоптера Ми-26. Први пут у историји руских (совјетских) парада јер није нимало лако  држати три такве тешке летјелице у једној формацији.

Иза њих се појавило  пет вишенамјенских хеликоптера Ми-8.

Услиједили су јуришни хеликоптери Ми-35, Ка-52 „Алигатор“ и Ми-28Н „Ноћни ловац“.

Потом је био ред на три авиона Ил-76, па на Ту-160 и Ту-95МС стратешке бомбардере способне да носе крстареће ракете.

Виђене су и двије летеће-цистерне Ил-78, па Ту-160, четири ловца Су-35С, фронтовски бомбардери Су-24 и најмодернији руски ловци Су-57.

Парада је завршена летом шест јуришних авиона Су-25, који су небо у престоници обојили бојама руске тробојке.

Претходно је Црвеним тргом промарширало преко 12,5 хиљада припадника Оружаних снага Русије.  Истовремено и 190 јединица тешког наоружања и ратне технике.

Обраћајући се учесницима Параде, Владимир Путин је рекао да нема опроштаја за оне који спроводе агресивне планове, који намећу антисемитизам и русофобију.

Предсједник РФ је истакао да ће се Русија увијек сећати да је совјетски народ извршио величанствени подвиг у борби против нацизма којем је изрекао историјску пресуду.

„Одговор на инвазију нацистичких хорди био је општи, застрашујући, неодољиви осиећај одлучности да се најезда одбије, да се учини све да непријатељ буде поражен, како би злочинце и убице стигла неизбиежна и праведна казна. Совјетски народ је испунио ову свету заклетву, одбранио своју Отаџбину и ослободио земље Европе од црнокошуљашке куге“.

У наставку је нагласио: „Рат је донио толико неподношљивих искушења, туге и суза да га је немогуће заборавити. И нема опроштаја и оправдања за оне који поново размишљају о агресивним плановима. Пароле о расној и националној супериорности, антисемитизму и русофобији звуче све циничније иако је цио вијек прошао од времена када је у центру Европе скупљала снагу монструозна нацистичка звијер. Међутим, много шта из идеологије нацизма поново се покушава вратити у оптицај у свијету. Не чине само екстремисти и групе међународних терориста. Историја захтјева извлачење поука и учење лекција“.

Посебну пажњу су привукле ове ријечи руског лидера:

„Данас посматрамо како се окупљају недотучени зликовци и њихови насљедници, како покушавају да прекроје историју. Како се оправдавају издајници и злочинци на чијим рукама је крв стотина хиљада мирних људи“.

Завршне ријечи Путиновог наступа на Паради биле су:

„Русија ће одлучно бранити своје националне интересе и безбједност. Русија досљедно брани и међународно право. Поуздана гаранција за то су храбре Оружане снаге Русије – насљедници солдата Побједе“.

http://fakti.org/rossia/crvenim-trgom-pro%C5%A1lo-12500-ruskih-soldata-sa-teskim-naoruzanjem-i-vazdusnom-paradom-u-finalu

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар