Одабрано Свијет

Дански политичари листом против Трампове „сулуде амбиције“ да купи Гренланд

БИВШИ ДАНСКИ ПРЕМИЈЕР ЛАРС ЛОКЕ РАСМУСЕН“ ТО ЈЕ ПРВОАПРИЛСКА ШАЛА У АВГУСТУ
  • Високи функционер Данске народне партије Сорен Есперсен: „Уколико  Трамп заиста помишља на тако нешто, онда је то коначан доказ да је полудео. Апсолутно је сулуда и смешна помисао да ће Данска продати својих 50.000 становника САД“

ДАНСКИ политичари су и „на нож“ и са подсмехом примили амбицију Доналда Трампа да од њихове земље купи Гренланд.

Као што је то по завршетку Другог светског рата у једном моменту помишљао тадашњи амерички председник Хари Труман, `звецкајући` са ондашњих 100 милиона долара.

Њему се био „отворио апетит“ након што је америчка војска током рата била распоређена на Гренланду ради заштите од напада нациста.

Бивши дански премијер Ларс Локе Расмусен је изјавио да то мора да се ради о првоаприлској шали из Беле куће:

„Ако је Трампу до таквих шала – промашио је април!“

Много оштрији је високи функционер Данске народне партије Сорен Есперсен:

„Уколико Трамп заиста помишља на тако нешто, онда је то коначан доказ да је полудео. Апсолутно је сулуда и смешна помисао да ће Данска продати својих 50.000 становника САД“.

Функционер Конзервативне партије Данске Расмус Јарлов оценио је да су Трампови планови са Гренландом „најневероватнија од свих невероватних ствари“.

Члан руководства данске Леве партије Микаел Оструп био је и директан и јасан:

Гренланд није на продају! Времена, када је било могуће куповати целе територије и њихово становништво одавно су прошла. Надам се да ће наша власт то одлучно ставити до знања председнику САД“.

Функционер данске Радикале партије Мартин Лидегорд уверен је да је Трампова замисао „комплетно ужасна“. Додатно је упозорио да би продаја Американцима била „огроман губитак за Данску“, а још би значила „милитаризацију Гренланда“ и смањивање његове аутономије.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/danski-politicari-listom-protiv-trampove-sulude-ambicije-da-kupi-grenland

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар