Свијет

Демократе ће кроз доњи дом Конгреса САД „провући“ импичмент Трампу, али то неће проћи у Сенату

РЕПУБЛИКАНЦИ ИХ ПОЗВАЛИ ДА ОДУСТАНУ – ДА НЕ ПРАВЕ ЈОШ ВЕЋИ РАСКОЛ У САД
  • Конгресмен-демократа Џим МекГоверн рекао: „Наша земља је била нападнута. Не из друге државе, већ изнутра. То нису били демонстранти или патриоте. То су били издајници. То су били домаћи терористи
  • Демократе у Представцничком дому имају већину и сигурно ће изгласати опозив Трампу, са забраном да у будућности обавља било коју изборну функцију, али за то неће добити потребну двотрећинску подршку у Сенату САД

ДЕМОКРАТЕ су у представничком (доњем) дому Конгреса САД по други пут покренуле импичмент процедуру против Доналда Трампа. Упркос томе што му мандат престаје 20. јануара.

У центар своје оптужнице поставили су двије тврдње: да је Трамп инспирисао своје присталице да 6. јануара упадну у здање Конгреса САД и да је то била побуна против власти коју је он пресудно подстакао.

Републиканци су их очекивано позвали да одустану од идеје импичмента. Један од њих – Том Коули – иза говорнице им је поручио:

Демократска већина тражи од нас да размотримо резолуцију о опозиву предсједника Трампа само недјељу дана прије истека његовог мандата. Они то чине добро знајући да Сенат – чак и ако Представнички дом гласа `за` – не може почети да разматра оптужбе прије истека мандата предсједника Трамп. Осим тога, не дозвољавате да размотре све чињенице и саслушају свједоци. Независно од овога, импичмент није здрав начин. Одустаните док има времена. Не правите још већи раскол у земљи!“

Конгресмен-демократа Џим МекГоверн рекао је да би Сенат могао одмах размотрити импичмент ако се сложи лидер републиканске већине у горњем дому Мич МекКонел.

Предложио је да се Сенат састане макар 19. јануара. Притом је нагласио:  

Наша земља је била нападнута. Не из друге државе, већ изнутра. То нису били демонстранти или патриоте. То су били издајници. То су били домаћи терористи. И поступали су по наређењу Доналда Трампа“.

Демократе су у приједлог одлуке о импичменту унеле и оно што им је много важније од самог импичмента: забрану Трампу да врши било коју изборну функцију у будућности.

Демократе у Представничком дому имају већину и велики су изгледи да ће изгласати импичмент.

Међутим, да би Трамп заиста био опозван – па макар и један једини дан прије истека мандата – потребно је да ставове Представничког дома подрже и двије трећине Сената САД. А то се неће догодити.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар