Одабрано Свијет

Демократе почињу велики лов на Трампа и 60 фигура око њега

ЗАТРПАЋЕ ГА НОВИМ ИСТРАГАМА, А ПРОЦЕДУРОМ ИМПИЧМЕНТА МУ СМАЊИТИ ШАНСЕ ЗА НОВИ МАНДАТ
  • Комитет за правна питања Представничког дома  – доњег дома америчког Конгреса САД – затражиће документа од Министарства правде, финансијског директора грађевинске империје Trump Organization Алена Вајселберга и сина шефа државе – Доналда Трампа јуниора
  • Председавајући у том комитету, демократа Џеролд НАДЛЕР је уверен да је Трамп покушавао да „омета правосуђе“ и да у његовом случају има и корупције и злоупотребе власти
  • Постоје и они који сматрају да Трампу заоштравање политичке борбе поводом импичмента може бити на руку, а још додатно мобилисати републиканску партију и ујединити је око Трампа

КОМИТЕТ за правна питања Представничког дома  – доњег дома америчког Конгреса САД – објавио је да ће покренути истрагу против Доналда Трампа и његових сарадника због „могуће опструкције правде, корупције и злоупотребе овлашћења“.

Председавајући у том комитету, демократа Џеролд Надлер из државе Њујорк, рекао је да ће 4. марта затражити документа од више од 60 људи из Беле куће, америчких министарстава и других институција – у оквиру ширења истраге поводом „руског мешања у председничке изборе 2016. године“.

Прецизирао је да ће бити затражена документа од Министарства правде, финансијског директора грађевинске империје  Trump Organization  Алена Вајселберга и сина Доналда Трампа – Доналда Трампа јуниора.

Нагласио је да је уверен да је Трамп покушавао да „омета правосуђе“ и да у његовом случају има и корупције и злоупотребе власти.

Комитет је такође позвао бившег вршиоца дужности државног тужиоца, Метјуа Витекера, и планира да га поново испита наредних седмица.

Телеканал NBC објавио је тужилац њујоршког Јужног округа за борбу против корупције почео проверу „могућих огрешења о закон Трамповог инаугурационог комитета“.

Посебно ће бити проверавани расходи на инаугурацију 45-ог председника САД.

Из вашингтонских политичких кругова је процурило да демократе могу инцириати процедуру трамповог импичмента већ наредних дана. Упркос томе што им је јасно да га не могу на тај начин избацити из Беле куће. Поред осталог и зато што се Сенат (гордњи дом Конгреса САД) налази под контролом републиканаца.

Циљ је зато – наношење Трампу максималне штете у изборној кампањи за други председнички мандат.

Међутим, у врху Демократске партије постоји јака струја која сматра и импичмент и остало треба покренути „ближе изборима 2020-те“.

Неки су за то да се „импичмент и остало“ искористе за то да се Трамп принуди на нагодбу са „дубоком државом“ која за њега не би била повољна.

Постоје и они који сматрају да Трампу заоштравање политичке борбе поводом импичмента може бити на руку, а још додатно мобилисати републиканску партију и ујединити је око Трампа.

Председник московског Америчког универзитета Едуард Лозанскиј овако процењује тренутну ситуацију:

„Демократама је јасно да за импичмент немају довољно гласова, али желе да појачају негативан однос јавности према Трампу. Зато се у представничком дому отвара сезона лова на људе из његовог најближег окружења. Трагаће се за свим што би шефа државе компромитовати. Компромиса неће бити. Сједињене Државе се неће скоро вратити нормалном функционисању“.

И наглашава: „Трампа ће, у сваком случају, затрпати новим истрагама“.

http://fakti.org/alter-america/demokrate-pocinju-veliki-lov-na-trampa-i-60-figura-oko-njega

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар