Главно Свијет

Демонстрације у свим великим градовима Француске против Макронове реформе пензионог система

УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СЕ НАЈВИШЕ ПРОТИВЕ ПОМЈЕРАЊУ СТАРОСНЕ ГРАНИЦЕ СА 62 НА 64 ГОДИНЕ
  • Поред масовних демонстрација у Паризу, велики одзив је забиљежен у Тулузу, Марсеју и Ници на југу и Сен Назеру и Нанту на западу земље, укупно у око 200 градова Француске

У ФРАНЦУСКОЈ је данас одржан четврти талас демонстрација против реформе пензионог система и подизања старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године.

У саопштењу здружених синдиката се апелује на запослене да и 16. фебруара поново изађу на улице, а да се од 7. марта мобилишу „у свим секторима“ ако влада не повуче пројекат пензионе реформе.

Упућен је позив посланицима у скупштини да „масовно одбаце текст приједлога закона“, преноси портал БФМ ТВ.

– Влада, али ни парламентарци, не могу остати глуви на незадовољство грађана Француске – наведено је у саопштењу за јавност здружених синдиката.

Према резултатима најновије анкете коју је агенција Елабе спровела за БФМ ТВ, 72 одсто Француза жели да се друштвена мобилизација настави, укључујући четири од 10 оних који прижељкују да се протести пооштре и појачају већом мобилизацијом и блокадама.

Учествујући у демонстрацијама у Марсеју, лидер француске љевице Жан-Лик Меланшон критиковао је реформу пензионог система и подржао протесте.

– Ако господин Макрон рачуна да ће спласнути незадовољство, онда је у погрешној земљи – поручио је Меланшон и рекао да осјећа „веома велику одлучност“ Француза који се противе пензионој реформи.

Поред масовних демонстрација у Паризу, велики одзив је забиљежен у Тулузу, Марсеју и Ници на југу и Сен Назеру и Нанту на западу земље, укупно у око 200 градова Француске.

Према подацима француских медија, 11.000 полицајаца распоређено је да покрива данашње протесте.

Данашње демонстрације су изазазвале озбиљне поремећаје у саобраћају, па тако у Паризу раде само двије линије метроа, велике су гужве на станицама лаке жељезнице, а у булевару Волтер преврнут је и запаљен аутомобил, због чега је интервенисала јединица специјалне полиције.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар