Одабрано Свијет

Демонстранти у Јеревану руше Пашињанов режим, уништена Сорошева фондација

ПАРТИЈА ДАШНАКЦУТЈУН ОБЈАВИЛА ДА ЈЕ ФОРМИРАН „КОМИТЕТ НАЦИОНАЛНОГ СПАСА“
  • Окупљени скандирају „Пашињан – издајник!“. Бес доброг дела Јермена није смирило ни то што је председник владе Никол Пашињан у међувремену изјавио да би у руке Азербејџанаца – да није пристао на „болне уступке“ – пали и Степанакерт, и Мартуни, и Аскеран
  • Пред зградом владе окупљенима се обратио и бивши премијер Јерменије Вазген Манукјан: „Ако не отерамо Пашињана, то ће значити да је наш народ изгубио достојанство“

И ДАНАС кључа јерменски гнев у коме су се помешали осећање понижености због пораза у другом рату за Карабах и хтење да се са политичке сцене уклоне они које је пре две године на власт у Јеревану довела ЦИА-сорошевска обојена револуција. Опасније него досад.   

У првом плану је – како се и могло очекивати – партија Дашнакцутјун („Јерменска револуционарна федерација“) која је у своје време имала важну улогу у историји земље.

Она је иницирала формирање „Комитета националног спаса“ и предводи масовни покрет за збацивање са власти режима премијера Никола Пашињана.

Протест је почео на Тргу слободе, у центру Јеревана, где је лидер Дашнакцутјуна Ишхан Сагатељан прогласио три циља којима ће тежити опозиција у Јерменији.

„Сада је главни задатак свих нас да спасимо Арцах. То захтева три корака. Први смо формирањем Комитета националног спаса већ начинили. Други је: хитна оставка Пашињана и његове владе. А трећи: спасавање наше земље препуштене непријатељу издајом“.

Окупљени су скандирали „Никол издајник!“,

Полиција је престала са масовним привођењем и `неутрално` посматра шта се догађа.

Убрзо потом су хиљаде демонстраната кренуле према згради владе. Да присиле Пашињана да одступи.

„Ако не отерамо Пашињана, то ће значити да је наш народ изгубио достојанство“, рекао је пред владом бивши премијер Јерменије Вазген Манукјан.

Бес доброг дела Јермена није смирило ни то што је Пашињан у међувремену изјавио да би у руке Азербејџанаца – да није пристао на „болне уступке“ – пали и Степанакерт, и Мартуни, и Аскеран.

Командант добровољачког одреда „Арап“ Манвел Јегјазарјан позвао је посланике да дођу у парламент и да одбаце споразум који је Пашињан потписао.

Странка Просперитетна Јерменија прикупља потписе за сазивање ванредног заседања парламента ради отказивања учешћа Јеревана у новим споразумима о Карабаху.

У њено име је посланица Наира Зограбјан на протесту пред владом рекла:

Никол Пашињан нас је издао. Предао је Арцах Азербејџану. Ако не знамо где је тренутно Пашињан, знамо да питање његовог смењивања треба да реши парламент који треба хитно да се окупи ради ванредног заседања“.

Демонстранти су својом масом блокирали и део Баграмјановог проспекта.

Сагатељан је испред владе поручио Пашињану:

„Никол, ти мораш отићи. Ако то не учиниш сам – парламент Јерменије је дужан да те смени у наредних неколико сати!“

О расположењу веће дела демонстраната сведочи и то што је већ дошло до упада у просторије Сорошеве фондације у Јеревану (Фонд Отворено друштво – Јерменија). Са разбијањем свега што се могло разбити.

http://fakti.org/jermeni/demonstranti-u-jerevanu-ruse-pasinjanov-rezim-unistena-soroseva-fondacija

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар