Свијет

Директор Центра „Симон Визентал“: „Сребреница“ ће бити политичка одлука за догађаје који нису геноцид

ЕФРАИМ ЗУРОФ: ПОРОДИЋЕ НИЗ ДРУГИХ ДОКУМЕНАТА КОЈИ ЋЕ ОБЕСМИСЛИТИ И САМ ПОЈАМ ГЕНОЦИДА
  • Зуроф: Апсурдно је тврдити да се у Сребреници јула 1995. године догодио геноцид. Не мислим да је Генерална скупштина УН квалификована да донесе резолуцију о историјским питањима. Генерална скупштина није скуп историчара, то је скуп политичара који представљају земље и њихове политичке интересе. И зато је у и ствари, свака резолуција коју они донесу у суштини апсолутно бесмислена
  • „Република Српска је легални ентитет у БиХ, а чињеница је да је муслимани и Хрвати из Федерације БиХ баш и не воле. Дејтонски споразум је донео релативан мир у региону због чега је веома битно да га се сви придржавају. Предложена резолуција о Сребреници је у потпуности у супротности са тим споразумом зато што је нису договориле све три стране“

ДИРЕКТОР Центра „Симон Визентал“ Ефраим Зуроф упозорио је да би евентуално усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН било политичка одлука која се не би заснивала на чињеницама и да би такав документ веома брзо могао да произведе низ нових одлука којим би био обесмишљен и сам термин геноцид.

– Ријеч је о веома лошој одлуци која би водила у читав низ других, сличних. И то је веома лоше. Верујте ми, уколико ова резолуција прође, у питању су седмице или месеци у којим ће и друге државе учинити исто. На овај начин се непотребно стварају нове кризе за описивање догађаја који нису геноцид – изјавио је Зуроф.

Зуроф је истакао да је геноцид јасно дефинисан и да је апсурдно тврдити да се у Сребреници јула 1995. године догодио геноцид.

Упитан какав исход очекује од предстојеће дебате у Генералној скупштини УН о резолуцији о Сребреници, Зуроф каже да би евентулано усвајање спорног документа била политичка, а не одлука базирана на историјским чињеницама.

– Не мислим да је Генерална скупштина УН квалификована да донесе резолуцију о историјским питањима. Генерална скупштина није скуп историчара, то је скуп политичара који представљају земље и њихове политичке интересе. И зато је у и ствари, свака резолуција коју они донесу у суштини апсолутно бесмислена – нагласио је Зуроф.

Упитан да ли би ова резолуција могла да допринесе евентуалном укидању Републике Српске, Зуроф је указао да је кључни проблем то што је документ и начин на који предложен у потпуности супротан Дејтонском споразуму.

– Република Српска је легални ентитет у БиХ, а чињеница је да је муслимани и Хрвати из Федерације БиХ баш и не воле. Дејтонски споразум је донео релативан мир у региону због чега је веома битно да га се сви придржавају. Предложена резолуција о Сребреници је у потпуности у супротности са тим споразумом зато што је нису договориле све три стране. То је само по себи кршење Дејтонског споразума које може да произведе озбиљне проблем – упозорио је Зуроф.

Он је за „Косово онлајн“ навео да је и проблем што резолуција о Сребреници није базирана на озбиљним анализима оних који су квалификовани да то ураде.

– Ово је питање за историчаре, а не за политичаре – нагласио је Зуроф.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар