Свијет

Ђукановић: Абазовић је потписивањем Темељног уговора са СПЦ починио највећу издају након 1918.

ДОГОВОР ПАРТИЈА ПОБЈЕДНИКА ИЗБОРА ИЗ АВГУСТА 2020. НАЗВАО – МЕТЕЖОМ ДАВЉЕНИКА
  • За Српску православну цркву рекао да је криминализована паравојна структура која је на погрешном путу и која ће одговарати за многа злодјела на простору бивше Југославије
  • Открио да је покушавао да митрополита Амфилохија подстакне на разговор са Србијом и Црквом о формализацији аутономије Митрополије црногорско-приморске, као првом кораку ка обнови аутокефалности Црногорске цркве: „Није желио то да прихвати, сматрао је да је то што је остварено довољно“

ПРЕДСЈЕДНИК Црне Горе и лидер ДПС Мило Ђукановић изјавио је да није изненађен споразумом побједника парламентарних избора из августа 2020., што је назвао „метежом у којем логиком дављеника покушавају да спасу што се спасти може“, али и да је увјерен да је Црна Гора ближе новим изборима него формирању „треће владе“.

За Српску православну цркву је рекао да је криминализована паравојна структура, заклоњена вјером људи у Бога и Црквом која је, како тврди, на погрешном путу и која ће „одговарати за многа злодјела на простору бивше Југославије“.

Ако би се и догодило да се склопи компромис и формира нова влада, Ђукановић је увјерен да би она трајала кратко као и влада премијера Дритана Абазовића.

„Мислим да треба што прије зауставити пропадање Црне Горе. Умјесто формирања треће владе је потребно одржати изборе и то би било корисно. Замјенити постојећу владу техничком која би нас довела до избора“, рекао је Ђукановић синоћ у интервју за подгоричку Градску тв.

Период од августовских избора 2020., када је његова ДПС доживјела пораз и прешла у опозицију послије три деценије власти, Ђукановић је назвао „тешком двогодишњом голготом“ за Црну Гору која је, како каже, сачувала оно што су највеће вриједности савременог развоја.

Критиковао је владу Здравка Кривокапића, али и Абазовићеву, чије формирање је подржала његова ДПС.

За Абазовићеву владу је рекао да је оставила „довољно убједљивих доказа“ да данас може да се каже да је то, како је оцијенио, влада која је „разарала уставно-правни систем“ Црне Горе, која је „захваљујући понашању премијера избрисала ону веома важну демаркациону линију између извршне и судске власти и поништила претходну одличну праксу“ усаглашавања правног система Црне Горе са правним системом ЕУ.

„То је, такође, влада која је директно конкретним персоналним рјешењима промовисала криминал у врх безбједносног система и извршне власти Црне Горе, а потписивањем такозваног темељног уговора себе трајно жигосала као издајничку владу са озбиљним сумњама да је у питању најтежи коруптивни аранжман и да је издаја заправо посљедица коруптивног ангажмана“, рекао је Ђукановић.

„Замислимо да се данас о Црној Гори одлучује у Београду“, рекао је Ђукановић и додао да се упркос напорима обе владе „у име Црне Горе не одлучује у главном граду Србије“.

То, додао је, није порука само онима који тако замишљају вршење власти у Црној Гори него и „њиховим налогодавцима“.

Оцијенио је да је потписивање, како га је назвао, такозваног темељног уговора са Српском православном црквом, „најтежа издаја“ црногорских националних интереса од 1918. године.

„Не мислите ваљда да бих дао некоме мандат а да при томе имам сазнање да је склон да направи, као што сам рекао, највећу штету националним интересима Црне Горе током последњег вијека. Много тога је било сумњиво, али шта је била алтернатива?“, рекао је Ђукановић.

О одлуци Општине Жабљак да уступи земљиште Српској православној цркви за изградњу храма, Ђукановић тврди да је ријеч о политичкој одлуци којом је земљиште поклоњено Српској православној цркви, коју је назвао „црквом Србије“ која, како каже, негира независност, вјерски и културни идентитет Црногорцима.

Потврдио је да је покушавао да митрополита Амфилохија подстакне на разговор са Србијом и Црквом о формализацији аутономије Митрополије црногорско-приморске, као првом кораку ка обнови аутокефалности Црногорске цркве.

„Није желио то да прихвати, сматрао је да је то што је остварено довољно“, рекао је Ђукановић.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар