Свијет

Ђукановић: Београд изборни пораз ДПС користи за наставак своје мисије посрбљавања Црне Горе

ТВРДИ ДА ЈЕ „СРПСКИ СВИЈЕТ“ У ФУНКЦИЈИ ВЕЛИКОСРПСКОГ ТРОУГЛА БЕОГРАД- БАЊАЛУКА- ПОДГОРИЦА
  • Мило Ђукановић у интервјуу „Побједи“ открио да сматра да Београд нервира то што његова странака, коју види као једину релевантну политичку брану освајању Црне Горе, не губи подршку јавности како су очекивали. Зато се, нагласдио је, у Никшићу спремају на ‘Косовски бој’, зато је и попис, према казивању београдских званичника, у Црној Гори питање од највећег националног интереса Србије јер  идентитетским инжењерингом желе да Црну Гору представе као српску државу
  • Након тога, страхује Ђукановић,ДФ би могао да сруши ову владу, ослободи је зависности од ‘поштеног Албанца’ и формира праву српску владу са челницима ДФ у њој“
  • Говорећи о намјерама и ресурсима које наводно користи Вучић да би га уклонио с власти, Ђукановић каже да се „прецјењују капацитети предсједника Србије“, чиме се, како наводи, иде на руку „његовој (Вучићевој) илузији како је надомак циља да освоји Црну Гору“. “ Није! На изборима за предсједника освојио сам 54 процента гласова; на челу сам странке која има тридесет мандата и која врши власт у највећем броју црногорских општина. Дакле: полакоте!“       

МИЛО Ђукановић у још једном од низа медијских напада на Србију каже да је званични Београд резултате црногорских избора протумачио „логиком освајача“, а предсједник Србије, како наводи, „својатањем црногорске историје“ жели да премости недостајући дио историје Србије.

Ђукановић у интервјуу подгоричкој Побједи, који потписује црногорска новинарка Тамара Никчевић, тврди да пораз његове ДПС на августовским изборима, Београд користи „као отворена врата за наставак своје мисије посрбљавања Црне Горе и промјене карактера грађанске државе“.

„Будући да циљеви великосрпског национализма у Црној Гори још нису остварени, може се рећи да је нервоза у сада јединој централи ДФ-а – у државном врху Србије – у порасту. Тим прије што ни нова Влада Црне Горе не игра по њиховим тактовима“, навео је Ђукановић.

Према његовим ријечима, званични Београд би хтио чистији модел, да, како каже, преко својих политичких трупа управља Црном Гором.

Лидер сада опозиционе ДПС и шеф црногорске државе тврди да Београд нервира то што његова странака коју, како каже, види као једину релевантну политичку брану освајању Црне Горе, не губи подршку јавности како су очекивали.

„Зато се у Никшићу спремају на ‘Косовски бој’; зато је и попис, према казивању београдских званичника, у Црној Гори питање од највећег националног интереса Србије: идентитетским инжењерингом Црну Гору представити као српску државу. Након тога, ДФ би могао да сруши ову владу, ослободи је зависности од ‘поштеног Албанца’ и формира праву српску владу са челницима ДФ у њој“, навео је Ђукановић.

Говорећи о намјерама и ресурсима које наводно користи српски предсједник да би га уклонио с власти, Ђукановић каже да се „прецјењују капацитети предсједника Србије“, чиме се, како наводи, иде на руку „његовој (Вучићевој) илузији како је надомак циља да освоји Црну Гору“.

“ Није! На изборима за предсједника освојио сам 54 процента гласова; на челу сам странке која има тридесет мандата и која врши власт у највећем броју црногорских општина. Дакле: полакоте!“, поручује Ђукановић.

Предсједника Вучића оптужује да „својатањем Црне Горе“ жели да премости недостајући дио историје Србије и додаје да ће то имати „николики“ утицај на дужину његовог политичког трајања и на будућност Црне Горе.

Шеф црногорске државе тврди и да је Србија након деведесетих када је, како каже, „дух пуштен из боце према Хрватима и Бошњацима, касније према Албанцима сада су на ред дошли Црногорци.

Оптужујући Србију да „континуирано продукује нездраве односе са сусједима“, Ђукановић каже да је то „опасна игра“ коју деведесетих „нису успјели да контролишу ни већи политички играчи од данашњих“.      

„А знамо како је завршила: у геноциду и у Хагу“, тврди Ђукановић.

Поново је говорио о „два уплива великосрпског национализма у изборни процес у Црној Гори“, са, како каже, јасном дијагнозом да иза обје стоји власт у Србији, која је тиме служила и стратешким интересима Русије на Балкану и у Европи.

„Прва линија била је политичка, преко ДФ-а, чији су челници лутке на концу власти у Србији. Друга линија је СПЦ. Нешто компликованија за разумијевање, али не превише“, каже Ђукановић.

Замољен да појасни у ком смислу компликованија, Ђукановић тврди да је врх СПЦ је, као и ДФ, инструмент за „манипулативно управљање од државног врха Србије“.

Ђукановић отпужује Србију и да оживљавањем „идеје велике Србије, сада назване ,’српским свијетом’, жели да промијени карактер Црне Горе, која би, како наводи, умјесто досадашње мултиетничке, секуларне, проевропске земље, чланице НАТО-а, постала „нужан дио великосрпског троугла Београд – Бањалука – Подгорица“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар